Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 kwi 2010, 22:07 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Lokalizacja: ...Gdy patrzę w twe oczy, zmęczone jak moje To kocham to miasto, zmęczone jak ja ...
Imię: Chmurka
Czego ja jako ON chciałam i chcę od życia ??? Godnego traktowania! Nigdy swojej niepełnosprawności nie wykorzystywałam, wręcz przeciwnie zawsze stawiałam sobie poprzeczkę wyżej. Ciekawe jednak było to, że gdy szukałam pracy i mówiłam pracodawcom, że mam 3 grupę inwalidzką to zawsze się dziwili, że taka młoda i ma rentę, a na co? I nigdy mnie nie zatrudniali. Myślę, że byli pełni obaw, że będę chodziła na zwolnienia, że będę mało wydajna, że będą musieli mi stworzyć odpowiednie warunki pracy. W końcu poszłam po rozum do głowy, skoro pracodawcy boją się mnie zatrudnić to ja nie będę nic mówiła, że mam rentę. I wiecie co od razu zostałam zatrudniona, a spraw ZUS-owskich to już sobie sama pilnowałam.Przykre to trochę było, bo nie liczyło się moje wykształcenie, moje doświadczenie, pozytywne opinie z poprzednich prac, przeszkodą było moje inwalidztwo :( Nasuwa się pytanie:Czy człowiek niepełnosprawny jest gorszym pracownikiem? Na pewno nie ! Może co najwyżej nie móc wykonać określonych zadań, ale nie jest gorszym pracownikiem. Wydaje mi też, że zatrudnienie ON zależy też w dużej mierze od nastawienia pracodawcy. Ja w swoim życiu spotkałam dwóch wspaniałych kierowników dla których moje inwalidztwo nie było przeszkodą w zatrudnieniu mnie. Moja szczerość w przyznaniu się do niepełnosprawności była przepustką do nowej pracy... :) Obecnie właśnie pracuję u takiego pracodawcy i jestem zadowolona :-D

PostNapisane: 28 kwi 2010, 07:53 
Pisarz
Pisarz

Imię: Kasia
Greg_Zorba mówię Ci, że nie mam średniego, a niewidomych znam więcej niż Ty i myślisz, że jesteś jedyny co obraca się wśród ON. Tylko Ty nie słuchasz co do Ciebie mówię.

PostNapisane: 28 kwi 2010, 09:43 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Aga 64 napisał(a):
Nigdy swojej niepełnosprawności nie wykorzystywałam

Śmieszą mnie takie teksty - rozumiem, że nigdy nie brałaś renty, nigdy nie pobierałaś żadnych stypendiów, nigdy nie parkowałaś dla miejscach dla niepełnosprawnych, nigdy nie korzystałaś z pomocy PFRONu, nigdy nie korzystałaś z żadnych prawnych przywilejów, które przysługują ON?
Ja nie będę obłudnikiem i powiem szczerze - wykorzystuję swoją niepełnosprawność. Ale wykorzystuję ją głównie do dojenia z budżetu państwa i korzystania z państwowych przywilejów. Nie mam żadnych oporów przed tym, aby wyciągać jak najwięcej z tego, co się prawnie należy. Zresztą ON nie są jedyną grupą społeczną, która ma w naszym prawie zapisanych wiele przywilejów. Jest wiele innych grup, które bardzo aktywnie z nich korzystają, a wręcz dopuszczają się przemocy, aby je zachować, bądź zwiększyć.
Jeśli chodzi o kontakty osobiste z innymi ludźmi, to raczej staram się nie wykorzystywać tej niepełnosprawności. Nie chciałem, aby np. W szkole ktoś traktował mnie bardziej pobłażliwie, tylko dlatego, że jestem mniej sprawny fizycznie (aczkolwiek i zdarzali się tacy nauczyciele). Nie jestem roszczeniowy jeśli chodzi o pomoc dla mnie - nie narzucam się i nie bulwersuję się, jeżeli ktoś czegoś mi nie da, nie pomoże, nie załatwi itd. Pomoc powinna płynąć z dobrowolności i taką pomoc z chęcią przyjmę od innych ludzi. Jakbym wiedział, że ktoś pomaga mi z musu i z poczucia jakiegoś przykrego obowiązku, to wolałbym, aby w ogóle mi nie pomagał. Oczywiście inaczej sprawa wygląda z pomocą państwową (która też jest przymusowa), ale nie po to płacimy tak wysokie podatki, aby potem nie mieć nic w zamian.

PostNapisane: 28 kwi 2010, 10:38 
Pisarz
Pisarz

Imię: Kasia
Mateo to tak samo jak ja chociaż przyznam jest mi ciężko, a najgorzej jest na ulicy kiedy jada samochody. Idę wtedy na słuch, a laski nie nosze, bo nie umiem z nią chodzić, Ale może dzięki temu, że nie mam laski jestem bardziej zaradniejsza, bo inaczej za bardzo, by mnie pieścili. Wiem bo bywają czasami ludzie jak wiedzą, że nie widzę to nawet łapią za rękę i przeprowadzają :)

PostNapisane: 28 kwi 2010, 15:08 
Moderator
Moderator

A, ja słyszałam że nasz kochany rząd chce zlikwidować PFRON :!:

PostNapisane: 28 kwi 2010, 17:46 
Pisarz
Pisarz

Imię: Greg
Miał ktoś taki jakiś dziwny pomysł, ale moim zdaniem nie przejdzie, cicho o tym- to dobrze.

PostNapisane: 28 kwi 2010, 22:30 
Moderator
Moderator

haciasta napisał(a):
znam takich co mają po 1500 i pracuja są tez tacy co biora ręte rodzinną socjalną i jeszcze pracuja

Ciekawe jakim sposobem, chyba nie bez legalnego zarejestrowania. Bo ja biorę socjalną wraz z rodzinną i choćbym chciała iść na głupie przygotowanie zawodowe to oczywiście nie mogę bo mam dwie renty :/ Nie wspomnę już o normalnej pracy na etacie.

PostNapisane: 28 kwi 2010, 22:50 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Lokalizacja: ...Gdy patrzę w twe oczy, zmęczone jak moje To kocham to miasto, zmęczone jak ja ...
Imię: Chmurka
Mateo napisał(a):
Śmieszą mnie takie teksty - rozumiem, że nigdy nie brałaś renty, nigdy nie pobierałaś żadnych stypendiów, nigdy nie parkowałaś dla miejscach dla niepełnosprawnych, nigdy nie korzystałaś z pomocy PFRONu, nigdy nie korzystałaś z żadnych prawnych przywilejów, które przysługują ON?

Pisząc, że "nigdy nie wykorzystywałam swojej niepełnosprawności" miałam na myśli to, że nie wykorzystywałam jej w pracy i nie domagałam się od pracodawcy "taryfy ulgowej" . Wyobraź sobie, że przez 14 lat pracowałam na 3 zmiany (a nie powinnam była) i nikt nie wiedział, że mam rentę. Zostawałam na nadgodziny i miałam takie zarobki, na które zresztą się godziłam, że musiałam część renty zawiesić i dostawałam 105 zł świadczenia rentowego. Nigdy nie pobierałam stypendiów, nigdy nie parkowałam na miejscach dla niepełnosprawnych i nie korzystałam z pomocy PFRON-u. Bo pomimo, że jestem ON to mi się to nie należało. Jedynie korzystam z 2 rocznych zniżkowych przejazdów koleją i zniżkowych biletów na komunikację miejską. Czy to jest wykorzystywanie niepełnosprawności ?

PostNapisane: 28 kwi 2010, 23:00 
Moderator
Moderator

Natomiast ja pobieram rentę od 2.5 roku, stypendium oraz dodatek pielęgnacyjny i z żadnych innych "przywilejów" nie korzystam, bo mi się nie należą.

PostNapisane: 29 kwi 2010, 11:27 
Moderator
Moderator

kruszynka napisał(a):
haciasta napisał(a):
znam takich co mają po 1500 i pracuja są tez tacy co biora ręte rodzinną socjalną i jeszcze pracuja

Ciekawe jakim sposobem, chyba nie bez legalnego zarejestrowania. Bo ja biorę socjalną wraz z rodzinną i choćbym chciała iść na głupie przygotowanie zawodowe to oczywiście nie mogę bo mam dwie renty :/ Nie wspomnę już o normalnej pracy na etacie.

Kruszynka - mogłabyś pójść na przygotowanie zawodowe, ale pod warunkiem że jedną z rent musiałabyś zawiesić. Z pracą było by podobnie. Mogłabyś spróbować na 1/2 etatu.
Z tym PFRON - to dowiedziałam się od znajomej - parę dni temu - mówiła że gdzieś w necie wyczytała, że ma być likwidacja... Więc nie wiem... Ja korzystam z pomocy PRFON tylko gdy sytuacja mnie zmusi - nigdy nie brałam "bo mi się należy".

PostNapisane: 2 maja 2010, 21:46 
Pisarz
Pisarz

Imię: Ewa
1. Szacunku
2. Miłości
3. Równego traktowania
4. Szczerości.

PostNapisane: 2 maja 2010, 23:24 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Imię: Mariusz
Cześć! Pozwólcie że odniosę się do głównego wątku.
Po pierwsze "czarne owce" zdarzają się w każdym środowisku. Środowisko osób niepełnosprawnych nie jest pod tym względem żadnym wyjątkiem. Co do samej pracy to napiszę może na własnym przykładzie. Tak - wykorzystuje moja niepełnosprawność w miejscu w którym pracuje. Nie wykorzystuje jej po to, aby się mniej narobić, ale wykorzystuję ją po to, aby zadbać by moje miejsce pracy było przystosowane do mojej niepełnosprawności i by wszystko z przepisami bhp było ok. Wykorzystuje to tylko dlatego, bo wiem że mój pracodawca pobiera środki od państwa (konkretnie od PFRON) na stworzenie i utrzymanie mojego miejsca pracy. Na tym kończy się moje wykorzystywanie mojego inwalidztwa. Napisałem celowo wykorzystywanie - lecz moim zdaniem jest to po prostu dbanie o moje interesy i nic ponad to. Nie wykorzystuje swojej pozycji w inny sposób i nie chcę litości. Jak sobie z czymś nie radzę to po prostu mówię, że tego zadania nie jestem w stanie wykonać - krótka piłka. Do tej pory nie miałem z tego powodu żadnych przykrości ani kłopotów.
Czego chcę od życia jako osoba niepełnosprawna? Tego samego co pełnosprawna, żadnych cudów nie oczekuje... Jestem raczej realistą.

PostNapisane: 24 paź 2010, 20:14 
Moderator
Moderator

Imię: Katarzyna
Jeśli chodzi o mnie:
- Że wrócę na studia.
- Znajdę pracę.
- Zakocham się z wzajemnością.
- Że będę zdrowsza dzięki rehabilitacji.
- Że uda mi się zrobić remont mieszkania - dostosować.
- Że kiedyś nie będą mi przeszkadzać bariery - bo ich nie będzie.

PostNapisane: 9 lis 2010, 11:25 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

ja uwazam lepszego traktowania przez pracodawców zatrudniających osoby niepełnosprawne

---- Dodano 9 listopada 2010, 10:37 ----

pracodawca zatrudniający osobe niepełnosprawną ma zniżki jeśli jest to z otwartego rynku toeż ma nie płaci pfronu składki mniejsze składki zusowskie itp. ja osobiście znam kolege który pracuje zemną już pare razy był napomniany przez kierowniczke szefową jak dostał stopień umiarkowany to szefowa się ucieszyła jaki w niosek z tego trzyma go tylko dla grupy /////ulgi pracodawcy zależą od grupy jaką sie ma

Ostatnio edytowano 9 lis 2010, 12:07 przez LC, łącznie edytowano 1 raz
poprawiono

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]