Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 gru 2010, 02:33 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
Trudno uwierzyć, że ta historia wydarzyła się naprawdę. Niepełnosprawna Holenderka, Monique van der Vorst, która jeszcze na igrzyskach paraolimpijskich w Pekinie w 2008 roku cieszyła się zdobycia medali w sprincie na wózku inwalidzkim, odzyskała czucie w nogach! Lekarze twierdzili, że nigdy nie będzie chodzić.

Na jednym z treningów, jadąc na wózku inwalidzkim zderzyła się z kolegą i trafiła do szpitala, gdzie zaczęła odzyskiwać czucie w sparaliżowanych nogach.

- Po wypadku zaczęłam mieć skurcze nóg. Przestraszyło mnie to, nie wiedziałam, co się dzieje. Mój stan pogorszył się, ale pewnego dnia poczułam lekkie swędzenie w lewej nodze - wyznała Monique na łamach portalu sport.cas.sk.

Po kilku miesiącach ciężkiej rehabilitacji stał się cud. Monique mogła zostawić wózek i stanąć na własnych nogach. Lekarze nie potrafią wytłumaczyć jej przypadku.

- Uczucie, że po tylu latach na wózku inwalidzkim mogę chodzić jest to po prostu nie do opisania. Na wszystko patrzy się nagle z zupełnie innej perspektywy - stwierdziła uzdrowiona zawodniczka.

Dzięki nieoczekiwanemu odzyskaniu pełni zdrowia, Monique przestała marzyć o tym, żeby za dwa lata powalczyć o złoty medal na igrzyskach paraolimpijskich w Londynie. Teraz ma inne marzenia. Jest gotowa nadal ciężko trenować i rywalizować, ale tym razem z pełnosprawnymi sportowcami. Holenderka planuje przebiec maraton.

Monique na igrzyskach paraolimpijskich w Pekinie zdobyła dwa srebrne medale w sprincie na wózkach inwalidzkich. Zdobywała też trzykrotnie mistrzostwo świata.

Źródło: sport.wp.pl
-------------
Mój komentarz:
Oby więcej takich przypadków! Ta historia jest przykładem, że nigdy nie należy tracić nadziei, nawet, jeśli odbierają nam ją lekarze. Gratulacje Monique!

PostNapisane: 26 gru 2010, 13:19 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Dlaczego w artykule w ogóle nie ma wzmianki o tym, na co Monique chorowała, że nie mogła chodzić o własnych siłach?

PostNapisane: 26 gru 2010, 14:07 
Pisarz
Pisarz

Imię: Ewa
Mateo napisał(a):
Dlaczego w artykule w ogóle nie ma wzmianki o tym, na co Monique chorowała, że nie mogła chodzić o własnych siłach?

to jest dziwna sprawa (tzn trudna do wyjaśnienia) ale tu masz więcej napisane i precyzyjniej http://www.sport.pl/kolarstwo/1,64993,8 ... awnej.html

a do do komentarza zgadzam się z Niepokorną

[/b] - Grzegorz Ciechowski - "tak tak to ja"

PostNapisane: 27 gru 2010, 21:48 
Moderator
Moderator

Imię: Marcin
To musiał być cud. Nie da się inaczej nazwać tego, co się stało. życzę jej dalszych sukcesów na nowej sportowej drodze :) Oby mogła dalej osiągać nowe sukcesy

PostNapisane: 20 cze 2011, 17:05 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Imię: Robert
Tak, to jest naprawdę Wielki Cud.
Życzę tej Pani duzo, dalszych sukcesów, nie tylko sportowych. :)

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]