Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 

Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 gru 2009, 18:39 
Moderator
Moderator

Co sądzicie o procesie Romana P.(nie wiem czy mogę podać pełne nazwisko :?: ) , słynnego reżysera :?: Powinien być karany za ten gwałt sprzed lat czy jednak nie :?:

PostNapisane: 29 gru 2009, 21:30 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
Moim zdaniem prawo amerykańskie jest trochę dziwne. Jeśli ofiara (a więc ta zgwałcona dziewczyna, dzisiaj dorosła kobieta) nie chce go pozwać, to też nie powinni go ścigać. Ewentualnie mogliby mu zasądzić jakąś grzywnę lub karę w zawieszeniu, ale nie więzienie. Jako reżysera bardzo go lubię i szkoda, że w taki sposób jest "plamione" jego nazwisko.

PostNapisane: 29 gru 2009, 22:54 
Pisarz
Pisarz

Imię: K
Uważam,że powinien odpowiedzieć za swoje czyny,jednak kara powinna być adekwatna do winy.I myślę,że tak będzie,chyba że urządzą pokazówkę.

PostNapisane: 30 gru 2009, 00:37 
Mile widziany
Mile widziany

Powinien odpowiedzieć za ten czyn, choć nie wiem jaka powinna być kara. Bo skoro poszkodowana nie chce tego procesu.
A jeśli już musi być proces to powinien być szybki i za zamkniętymi drzwiami dla mediów . Choć z drugiej strony co osoba w takim wieku robiła w domu obcego mężczyzny na dodatek dużo od niej starszego ( jeśli była by to jej rodzina i właśnie tam została by zmuszona do tego czynu to w tym wypadku jestem za surowym ukaraniem ). Dlatego rozumiem ja ,że ten proces nie będzie dla mniej przyjemny i nie chodzi mi o to ,że spotka swojego "kata" ale ,że będzie musiała przyznać, że wyłaziła na to zgodę, a ona ma rodzinę i może wcześniej nikt z jej obecnego otoczenia o tym nie wiedział, teraz jest stateczną osobą. I nagle po tylu latach zostało to wszystko zburzone. No wiem osoba małoletnia wiec to ,że sie zgodziła nie ma znaczenia i uważam ,że tak powinno być bo trudno było by ścigać pedofili.
Prokuratura jednak chce zrobić z tego pokazówkę mają sławnego reżysera i będą pokazywać niewinną nastolatkę. Pytanie tylko czy naprawdę niewinną

PostNapisane: 30 gru 2009, 15:26 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Niepokorna napisał(a):
Moim zdaniem prawo amerykańskie jest trochę dziwne. Jeśli ofiara (a więc ta zgwałcona dziewczyna, dzisiaj dorosła kobieta) nie chce go pozwać, to też nie powinni go ścigać.

No właśnie. Więcej to wszystko kosztuje, a sprawa była już tak dawno. Gdyby w Polsce cos takiego miało miejsce (tzn obojętnie jakie przestępstwo) to by w tej chwili nikt się w to nie bawił, tylko ogłosiliby przedawnienie. A tam wielkie cuda robią.
Ja sądzę, że to już jest sprawa za bardzo przereklamowana.

A po za tym słyszałam kiedyś gdzieś, że ta zgwałcona (niby!) wcale nie jest taka nieszczęśliwa.
Jeśli już to tak jak Ewa pisze
Niepokorna napisał(a):
zasądzić jakąś grzywnę lub karę w zawieszeniu

i po sprawie.

PostNapisane: 6 sty 2010, 12:09 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Joasia
Zrobili pokazówkę - "z igły widły".

Dać dużo ciepła umie i każdy ból zrozumie.
A gdy przestaje dla nas bić tak trudno dalej
żyć...
Kocham Cię Mamo!!!!!!!!!!!!!!

PostNapisane: 6 sty 2010, 14:48 
Dobry duch
Dobry duch

dorcia44 napisał(a):
Choć z drugiej strony co osoba w takim wieku robiła w domu obcego mężczyzny na dodatek dużo od niej starszego Pytanie tylko czy naprawdę niewinną

Całkowicie się z Tobą zgadzam Dorcia.
Gdzie byli jej rodzice?
Moim zdaniem to tylko nędzny, chwyt marketingowy aby nachapac się kasy za wynurzenia, talk show itp...

PostNapisane: 7 sty 2010, 00:40 
Moderator
Moderator

Niepokorna napisał(a):
Moim zdaniem prawo amerykańskie jest trochę dziwne. Jeśli ofiara (a więc ta zgwałcona dziewczyna, dzisiaj dorosła kobieta) nie chce go pozwać, to też nie powinni go ścigać.

Jestem takiego samego zdania. W ogóle to zacznijmy od tego czy to był gwałt ? Owszem był akt seksualny na nieletniej, ale być może dobrowolnie chciała? Nie pochwalam zachowania Romana P., ponieważ nawet jeśli ona chciała, on powinien pomyśleć dojrzale, bo wiadomo 13 latka to hormony i te sprawy, ale on dorosły, dojrzały mężczyzna. Szkoda słów, jeszcze ten jego tekst "Kobiet o wiek się nie pyta". Zachował się beznadziejnie i czy seks był z własnej woli czy nie to tutaj jest nieistotne, bo najważniejsze że to było dziecko. Powinien oczywiście ponieść karę, ale robić z tego czynu takie przedstawienie ? Stawiać całe media na równe nogi? Minęło tyle lat, oby dwoje zainteresowani o tym zapomnieli bądź chcieli zapomnieć o czym świadczy zachowanie poszkodowanej, że nie wniosła pozwu na Romana. A tu znowu wspomnienia, wstyd, krępacja. Przecież teraz ta kobieta jest dorosła, ma swoją rodzinę, która niekoniecznie musiała wiedzieć o jej przeszłości, a tu chciał nie chciał wszyscy muszą wiedzieć. No cóż... Taka jest cena sławy !

PostNapisane: 8 sty 2010, 23:28 
Administrator Główny
Administrator Główny

kruszynka napisał(a):
Stawiać całe media na równe nogi?

To raczej media szukają sensacji, nie odwrotnie. Zatrzymanie sławnego reżysera - czy to z powodu niezapłaconego mandatu czy gwałtu sprzed kilkudziesięciu lat stanowi wręcz pożywkę dla mediów. Im większe nazwisko, im większy skandal, tym większe zainteresowanie i sprzedaż. Nic więc dziwnego, że zainteresowały się tym wydarzeniem.

PostNapisane: 13 sty 2010, 11:58 
Pisarz
Pisarz

Moim zdaniem, prawo powinno być równe dla wszystkich. P. Nie jest lepszy od Ciebie, czy ode mnie. Powinien ponieść konsekwencje JUŻ DAWNO TEMU. Ale to, co USA robi teraz, świadczy tylko o ich nieudolności, bo powinni złapać P. już dawno, a nie na stare lata gnębić człowieka. Ta cała sprawa z P. to, moim zdaniem, CYRK!

PostNapisane: 18 sty 2010, 22:25 
Moderator
Moderator

Imię: Katarzyna
Mnie szkoda tej kobiety. Po tylu latach przechodzić przez koszmar procesu. Dla mnie on jest winny a ta szopka w mediach która się dzieje na jego temat jest chora. Ale tak to jest. Chciałabym żeby ten proces trwał jak najkrócej ze względu na jego dzieci.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]