Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 sie 2007, 19:00 
Mile widziany
Mile widziany

Ja przeczytałam dwa rozdziały pierwszego tomu,
ale książka nie przypadła mi do gustu. Jeśli ktoś
lubi taką literaturę to czemu nie.
A wy co o niej sądzicie?

Ostatnio edytowano 5 sie 2007, 20:10 przez Agnieszka, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 4 sie 2007, 19:16 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
Lubię to za mało powiedziane :) Po prostu pochłaniam go jednym tchem! Z niecierpliwością czekam na ostatnią część przygód Harrego Pottera.
Moja przygoda z nim zaczęła się nietypowo. Byłam wtedy w szpitalu w Poznaniu na badaniach kwalifikujących mnie do operacji. Nigdy wcześniej nie interesowałam się Harrym Potterem, żeby nie powiedzieć, że w ogóle mało o nim słyszałam. Była tam pewna matka z 7-8 letnim chłopczykiem, który też miał problemy ze słuchem. I pewnego razu ta matka zatrzymała mnie na korytarzu i wręczyła mi pierwszy tom Harrego Pottera. Ot tak, po prostu dała i życzyła mi miłego czytania. Więc wzięłam, podziękowałam i poszłam do swojego pokoju, który dzieliłam z pewnym 8 letnim dzieckiem i jego matką. Kiedy ta zobaczyła co trzymam w ręce, zaraz zaczęła pogadankę, że nie powinnam czytać tej książki, bo ona źle wpływa na dzieci, że jest tam dużo zła, morderstwa itp. Byłam trochę zszokowana, ale do końca pobytu w szpitalu nie odważyłam się przy niej nawet otworzyć tej książki :lol:
W domu zaczęłam ją czytać (oj, kusi owoc zakazany :mrgreen: ) no i faktycznie uzależniłam się od Pottera :D Zaraz wypożyczyłam 2 i 3 część. Obecnie kolekcjonuję całą serię przygód Harrego Pottera (w grubej okładce, bo taką dostałam pierwszą część) i na razie mam 1,4,5 i 6 część :mrgreen:
Jeśli chodzi o filmy to obejrzę, ale nie ma w nich nic ciekawego...

PostNapisane: 5 sie 2007, 19:11 
Junior Admin
Junior Admin

Imię: Agnieszka
Uwielbiam Harrego. Przeczytałam wszystkie tomy. Zajęło mi to dosłownie tydzień, czytałam od rana do wieczora, tak mnie wciągnęło. Książka o wiele lepsza dla mnie jest od filmu, więcej akcji w filmie tego nie ujęli. Nie wiem, dlaczego ludzie sie smieja z tego, że ktoś lubi Harrego, nie podoba sie, to niech nie czyta tudzież nie ogląda.

PostNapisane: 5 sie 2007, 19:36 
Moderator
Moderator

Imię: Katarzyna
LC, masz racje ja teraz czekam na 7 tom... podobały mi sie filmy, ale wole czytać

PostNapisane: 9 sie 2007, 14:35 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Przedwczoraj spotkałam koleżankę ,której już rok niewidzalam.No i ona mi opowiada jak to zaczeła czytać Pottera i jak ją wciągnoł i wiecie co ,spróbuję przeczytać.Muszę się do wiedzieć o co jest tyle halasu.Moja druga koleżanka,też studentka ma chopla Potterowego. :czarownica: :mrgreen: Muszę wyrobić sobie swoje zdanie.
Przypuszczam,że mnie nie wciągnie,bo fikcja książkowa jakoś mnie nie ciągnie.

PostNapisane: 9 sie 2007, 17:10 
Pisarz
Pisarz

wogóle nie przemawia dla mnie ta literatura ani film :smile:

PostNapisane: 10 sie 2007, 17:47 
Moderator
Moderator

Ja zaczelam czytac jak weszla pierwsza czesc i tak czytalam do 5 - mam je w domu. A teraz to jakos nie jestem przekonna czy chce przeczytac 6 i 7. Chyba juz wyroslam z tego typu ksiazek i watpie zeby mi sie podobal ciag dalszy.

PostNapisane: 15 lut 2009, 17:02 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

ja tę książkę uwielbiam. miałem z nią wiele przyjemnych i nieprzyjemnych wspomnień ale zapomniałem o nieprzyjemnych wspomnieniach kiedy udało mi się skończyć siódmy tom. moim marzeniem jest skończyć Władcę Pierścieni i tom trzeci: powrót krola. Pozdrawiam wszystkich fanów HP.

PostNapisane: 20 maja 2009, 19:27 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Ja nie czytałam i nie zamierzam czytać Harrego

PostNapisane: 20 maja 2009, 21:27 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Jagoda napisał(a):
Ja nie czytałam i nie zamierzam czytać Harrego

a niby dlaczego?uważam że warto przeczytać choćby pierwszą część żeby wyrobić sobie własne zdanie. jak cię wciągnie to możesz poczytać dalej a jak nie to możesz sobie dać luz. dlaczego tak pisze? bo uważam że o harrym potterze mówi się bardzo dużo(nawet momentami za dużo) i jest to książka wobec której nie można przejść obojętnie, ale to moje zdanie.

PostNapisane: 21 maja 2009, 11:43 
Moderator
Moderator

Imię: DZASTI
Ja mam wszystkie części po angielksu (taka moja mania co mi się podoba mam po angielku ;) ) i je pochłonełam wręcz. Ale to i tak nic. Ostatnia częśc jakoś wyszła w nocy i mój siostrzeniec był to kupic i moja siostra nie zasneła dopóki nie przeczytała!!!!

PostNapisane: 21 maja 2009, 15:20 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Joasia
Ja nie przebrnęłam przez tą książkę, może dlatego, że nie lubię fantastyki. Film też mi się nie podobał, ale moje dzieci i mąż przepadają za Harrym Potterem!!! :smile:

Dać dużo ciepła umie i każdy ból zrozumie.
A gdy przestaje dla nas bić tak trudno dalej
żyć...
Kocham Cię Mamo!!!!!!!!!!!!!!

PostNapisane: 21 maja 2009, 17:49 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

A ja jestem przeciwniczką tej książki , uważam , ze wiążą się z nią pewne zagrożenia , może później coś więcej napiszę.

PostNapisane: 21 maja 2009, 20:56 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
Ja również czytałam wszystkie części Harrego Pottera i uważam, że jest to zwyczajna książka science fiction. Jedyna jej zagrożenie to właśnie "wariowanie" na jej punkcie, czyli czytanie w dzień, w nocy itd. Uważam, że większe zagrożenia może stworzyć bajka o Smerfach niż HP. Dlaczego? Myślę, że dzieci rozróżniają tam dwa światy - świat czarodziei oraz "mugoli" jak mówią na zwykłych ludziach nie posiadających magicznych zdolności. Jest tam walka dobra ze złem, główny bohater przeżywa też typowe problemy dla jego wieku (szkolne, zawody miłosne, rywalizacja, ciekawość itd.). Dlatego nie zgodzę się, że książka ta stanowi jakieś zagrożenie nawet dla dzieci w wieku 10 lat.

PostNapisane: 22 maja 2009, 07:38 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Jagoda napisał(a):
A ja jestem przeciwniczką tej książki , uważam , ze wiążą się z nią pewne zagrożenia , może później coś więcej napiszę.

jak możesz być przeciwniczką skoro nie przeczytałaś ani jednego tomu a słuchasz tego co ci wmawiają nawiedzeni księża?

[ Dodano: Pią Maj 22, 2009 07:39 ]
jak chcesz to możemy pogadać o tym na privie. nie zamierzam toczyć publicznego sporu.

[ Dodano: Pią Maj 22, 2009 07:43 ]
Niepokorna napisał(a):
Ja również czytałam wszystkie części Harrego Pottera i uważam, że jest to zwyczajna książka science fiction. Jedyna jej zagrożenie to właśnie "wariowanie" na jej punkcie, czyli czytanie w dzień, w nocy itd. Uważam, że większe zagrożenia może stworzyć bajka o Smerfach niż HP. Dlaczego? Myślę, że dzieci rozróżniają tam dwa światy - świat czarodziei oraz "mugoli" jak mówią na zwykłych ludziach nie posiadających magicznych zdolności. Jest tam walka dobra ze złem, główny bohater przeżywa też typowe problemy dla jego wieku (szkolne, zawody miłosne, rywalizacja, ciekawość itd.). Dlatego nie zgodzę się, że książka ta stanowi jakieś zagrożenie nawet dla dzieci w wieku 10 lat.

popieram!

PostNapisane: 22 maja 2009, 09:22 
Junior Admin
Junior Admin

Imię: Agnieszka
Jagoda, dobre, niedobra książka, ale i tak jej nie czytałam :) Naprawdę, nigdy się nie spotkałam z taką teorią :P
Ja tutaj się już wypowiadałam, ale... Nigdy nie lubiłam fantastyki, do czasu HP. Wszystkie części przeczytałam od razu, tak jak Dzasti napisała, nie da się przerwać czytania. Zagrożenia z powodu HP? Hmm? Ciekawe jakie, chyba uzależnienie od czytania ...
Jagoda, tak na przyszłość. Jeżeli uważasz, że coś jest złe, to uzasadnij dlaczego - tego wymaga dyskusja na forum.

PostNapisane: 23 maja 2009, 12:05 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

LC napisał(a):
Jagoda, tak na przyszłość. Jeżeli uważasz, że coś jest złe, to uzasadnij dlaczego - tego wymaga dyskusja na forum.

Uważam , ze jest zagrożenie w czytaniu HP ponieważ jest tam dużo o magii. W tej ksiażce jest pokazane , ze magia jest lekarstwem na wszystko. Każdy wysiłek i praca sprowadza się do doskonalenia się w magii.

PostNapisane: 23 maja 2009, 13:51 
Moderator
Moderator

Imię: DZASTI
A skąd to wiesz skoro nie czytałaś? I tak napr awde to nie o tym jest. Jak iść dalej Twoim tokiem rozumowania to każda bajka dla dzieci jest zła. W każdej jest coś z magii i innch.

PostNapisane: 24 maja 2009, 15:27 
Mile widziany
Mile widziany

Jagoda urwała się z watykańskiej choinki :=)
Wszak to cudowna choinka i na niej mogą rosnąć jagody.
Ciekawe czemu Kościół nie doczepi się Baśni Tysiąca i Jednej Nocy, albo Mitów Greckich. Czyżby dlatego, że jakoś tak smutno wyszło są mniej popularne od Pottera?
Ja wole inne książki, ale HP chętnie czytam siostrzenicom kiedy tego chcą, nie podoba mi się styl w jakim jest pisany, ale to mądra książka. Przyjaźń, miłość, przywiązanie, odwaga- wszystko tam jest.
W kościele są widać same Mugole :-)) żeby się bajki czepiać...
Swoją drogą to dobra reklama książki, język w jakim napisane są te rewelacje o książce jest dla mnie przyciężki i zbyt moherowy.
Mnie kiedyś ksiądz się czepiał o kadzidełka w domu, przywiózł mi kolega z Indii wraz z jakimiś książkami, bo wiedział, że lubię takie rzeczy.
Mówił coś, że kalectwo to krzyż i teraz nie warto dla mrzonek o reinkarnacji duszy zatracić. Tak jakby to, że zbieram różne rzeczy pociągało za sobą to, że jestem buddystką, żydówką, bądź hinduistką. Tak czy inaczej twierdził, ze sama obecność tych rzeczy które mam w domu przyciąga złe i ciemne moce.
Moim zdaniem mistyka wschodu jest tak samo dobra lub niedobra jak zachodnia, ostatni raz wpuściłam do domu wtedy księdza. Nie będzie mi w moim zamku mnie obrażał i jeszcze chciał za to "dobrowolnego datku"

PostNapisane: 24 maja 2009, 16:44 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

jidyszkajt napisał(a):
W kościele są widać same Mugole :-)) żeby się bajki czepiać..."

wiesz nie każdy ksiądz to mugol. istnieją też tacy którzy są zatwardziałymi obrońcami tej książki w kościele tylko takich to ze świecą szukać. ja znam jednego który napisał nawet książkę o nim. napisałbym coś więcej ale boje się że mi nie uwierzycie.

[ Dodano: Nie Maj 24, 2009 17:02 ]
Jagoda napisał(a):
LC napisał(a):

Uważam , ze jest zagrożenie w czytaniu HP ponieważ jest tam dużo o magii. W tej ksiażce jest pokazane , ze magia jest lekarstwem na wszystko. Każdy wysiłek i praca sprowadza się do doskonalenia się w magii.

naprawdę radiomaryjny znawca nam tu rośnie.

[ Dodano: Nie Maj 24, 2009 17:09 ]
btw. moja mama była dokładnie taka sama czyli opierała swoją wiedzę na temat Pottera na podstawie tego co jej ksiądz wmawiał, bo przecież "ksiądz jest mądry więc ma racje" i robiła mi różne numery do czasu kiedy obejrzała czwarty tom w tv(IMHO to najdrastyczniejszy film) i nawet scena jak odradzał się Sam-Wiesz-Kto nie raźiła. stwierdziła że to bajka jak każda inna i od tamtej chwili nie mam z nią kłopotów.

[ Dodano: Nie Maj 24, 2009 17:19 ]
na koniec napiszę taką rzecz: dałem Jagodzie ignora bo nie chce mi się czytać tych bzdurnych wypowiedzi. znikam z tego tematu chyba że pojawi się tu krytyk który czytał Pottera i to wszystkie tomy a nie jak tu ktoś napisał urwany z choinki watykanu.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]