Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 paź 2007, 22:54 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

co tu zmieniac jak cale zycie to jedna wielka kupa :sad:

PostNapisane: 15 paź 2007, 00:46 
Moderator
Moderator

Imię: DZASTI
Nie posluchalabym mojej pani pulmonolog, ze mam astme tylko bym tez innych rad zaciagnela i wczesniej by odkryli, ze mam raka i bym nie ogluchla. To, ze nie chodze, jeszcze oki, ale z tym, ze nie slysze nie moge sie pogodzic.
No ale ja przeciez jeszcze uslysze ;) Tylko straconego czasu mi zal.
Matko gdybym zaczerpnela wtedy innej opini to bym slyszala i chodzila, nie mialabym smierci klinicznej, czulabym, ze cos mam od pasa w dol. Hmmmm, zabic pania pulmonolog ;)

PostNapisane: 15 paź 2007, 12:42 
Dobry duch
Dobry duch

Tak.. w wielu przypadkach można byłoby zatrzymać chorobę na wcześniejszym etapie.
Niestety lekarze rodzinni, do których zazwyczaj idzie się na samym początku są niedoinformowani a wiele chorób znają tylko z książek i to o ile uważali na zajęciach.

Ja właściwie nie chciałabym zbyt wiele zmieniać.
Nie jest tak źle, radzę sobie sama niemal ze wszystkimi czynnościami.
A co jest tym czynnikiem, który pragnę wyeliminować?
Szeroko pojęta samotność. Popularnie zwana "druga połówka" jest jedynym co mi potrzebne do szczęścia.

PostNapisane: 15 paź 2007, 14:00 
Moderator
Moderator

WIesz to z tym znaniem z ksiazek to akurat dobre, bo znaczy, ze malo takich przypadkow na ktorych moga sie uczyc "na zywo"

PostNapisane: 16 paź 2007, 17:09 
Dobry duch
Dobry duch

a ja wprzeszłości nie zmienił bym niv
bardziei obawiam się o przyszłość matura itp

PostNapisane: 19 paź 2007, 15:00 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nadzieja_ napisał(a):
A co jest tym czynnikiem, który pragnę wyeliminować?
Szeroko pojęta samotność. Popularnie zwana "druga połówka" jest jedynym co mi potrzebne do szczęścia.

tez tego chce a potem moze w koncu dodam komentarz do"podziel sie radoscia", bo jak na razie okupuje te pesymistyczne tematy :cry:

PostNapisane: 25 mar 2008, 02:37 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
Jeśli chodzi o przyszłość - to raczej nic, bo ją w każdej chwili mogę zmienić - a przynajmniej do tej chwili. Z gorszym lub lepszym skutkiem.
Z kolei jeśli chodzi o przeszłość - to inaczej pokierowałabym swoim życiem w wieku 12 lat. Czyli inaczej mówiąc - wykreśliłabym te 9 lat i zaczęła od nowa, całkiem inną ścieżką.

PostNapisane: 25 mar 2008, 14:32 
Pisarz
Pisarz

Jedyne co bym zmieniła to , nie rodziła bym "naturalnie", cesarka na życzenie i tyle.
Moje dziecko nie cierpiało by przez "konowalizm" i bezmyślność lekarza.

PostNapisane: 25 mar 2008, 20:10 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Dużo bym zmieniła...bardzo dużo...

PostNapisane: 26 mar 2008, 13:31 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

moze bym sie nie urodzila...

PostNapisane: 4 kwi 2008, 17:03 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Marta
Obecnie chciałabym zmieć bardzo dużo, niestety już się nie da. Musi być tak jak jest.

PostNapisane: 8 kwi 2008, 10:21 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Tomek
Pflaume napisał(a):
Obecnie chciałabym zmieć bardzo dużo

Również zmieniłbym baaardzo wiele w swoim życiu. Ale to se ne da :/

PostNapisane: 8 kwi 2008, 12:48 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Jest jedna rzecz, której żałuję..impuls, chwila..może teraz moje życie wyglądałoby zupełnie inaczej..
Ale generalnie jest ok :razz:

Zapraszam na moją stronkę www.ate-art.pl

PostNapisane: 3 wrz 2008, 15:18 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

fiona napisał(a):
co tu zmieniac jak cale zycie to jedna wielka kupa

a moze znowu nie taka do konca kupa :wink:
zawsze jest cos co by sie chcialo zmienic, ale czy warto, sukces jest wtedy kiedy wezmiemy zycie takim jakie zostalo dla nas zapisane...ja sie nadal tego ucze :smile:

PostNapisane: 22 wrz 2008, 02:17 
Dobry duch
Dobry duch

Hmmm..... Wiecie co ja zmieniłbym, gdybym ja miał część władzy????
1. W wszystkich instytucjach użytku publicznego usunąłbym wszystkie bariery budowlane, chodzi o podjazdy, poręcze, windy, uchwyty w toaletach, zabezpieczenia dla niewidomych, niesłyszących....
2. Ulepszyłbym komunikację kolejową ( wagony przystosowane dla "ON" na wózkach, informacja w kasach biletowych języku migowym... Jak i w komunikacji autobusowej, niskopodłogowe autobusy (nie tylko MPK ale też PKS)
3. Na instytucje handlowe nałożyć wysokie grzywny za niedostosowanie swoich budynków bądź parkingów względem "ON"
4. Wszystkie siedliska aferogenne w ZUS, PFRON skutecznie unieszkodliwiać... Te instytucje mają pomagać a nie działać na szkodę "ON"
5.Uregulować sprawy mieszkaniowe. tzn. dla "ON" poruszających się na wózkach mieszkania bez względnie na parterach w budynkach typu bloki mieszkalne lub windy z drzwiami automatycznie roz/zasuwającymi się...
6. Uregulować na korzyść wszystkich "ON" system edukacyjny tj. dać możliwość edukacji we wszystkich placówkach edukacyjnych nie tylko w integrowanych....w tym uregulować system stypendialny dla "ON"
7. Spowodować opłacalność zatrudniania"ON" nie tylko dla pracodawcy a też z pożytkiem dla "ON".... w tym zapewnić należytą rehabilitację, dojazd do pracy i z pracy do domu , zniżki komunikacyjne
8. Uregulować kulejący system rentalny. Renta nie powinna być niższa od średniego wynagrodzenia....
9. Osobom potrzebującym stałej opieki przydział opiekunów społecznych o charakterze stałym.... tu jest sprawa do obgadania na tym lub moim forum ..... jak i wiele innych spraw związanych ulepszeniem życia "ON"

Na razie, ja jeszcze nie widziałem aby ktoś z Was pomyślał w tym kierunku... Zapraszam do dyskusji pod takim kierunkiem.....

NORBI

PostNapisane: 22 wrz 2008, 22:55 
Moderator
Moderator

62norbi napisał(a):
windy z drzwiami automatycznie roz/zasuwającymi się...

Moje marzenie!!!! Mieszkan na 15 piętrze i przez t a winde jestem przykłuta do domu. Tylko jak Maciek ma wolne to gdzies wybywam, bo mi może pomóc. A, że pracuje od 9-22/24 to jak pracuje nie mam jak wyjść.

PostNapisane: 23 wrz 2008, 17:58 
Junior Admin
Junior Admin

Imię: Agnieszka
62norbi napisał(a):
3. Na instytucje handlowe nałożyć wysokie grzywny za niedostosowanie swoich budynków bądź parkingów względem "ON"

Przykład z mojej pracy.
Wynajmujemy lokal w piętrowym budynku. Same schody. Obok naszego lokalu jest wnęka i obok, wyłącznik dźwigu, ale windy niet. Ostatnio, zapytałam właścicielkę, dlaczego nie ma tej windy. Ona odpowiedziała mi tak, że jak budowali ten budynek, to wymóg w przepisach był taki, ze winda wymagana, ale w trakcie przepis się zmienił i nie zrobili windy. Zaoszczędzili dzięki temu 100000. I ucieszona... Ja się jej tylko zapytałam, co w przypadku, jeżeli na górę będzie chciała dostać się osoba na wózku, albo o kulach, albo chociażby matka z małym dzieckiem z wózkiem... Ona mi odpowiedziala tak: ON na pewno tu nigdy nie przyjdzie, a jak przyjdzie, to jakoś sobie poradzi ( zero pojęcia o ON), a matka z dzieckiem, zawsze może zostawić wózek na dole... Żenada...

PostNapisane: 25 wrz 2008, 00:57 
Dobry duch
Dobry duch

Uważam że trzeba utworzyć coś na kształt organizacji dbającej i zajmującej się zwalczaniem barier budowlanych na rzecz "ON" która mogłaby nakładać bardzo wysokie grzywny finansowe dla właścicieli lokali mieszkalnych, placówek handlowych i gastronomicznych, szkół i innych obiektów użyteczności publicznych jak kina, urzędy stacje kolejowe i dworce autobusowe za nie dostosowanie swych budynków i parkingów względem "ON". A pieniądze otrzymane w ten sposób zasilałyby domy opieki społecznej i podobne sprawy, np. na zapłaty za pracę opiekunów którzy opiekują się całą dobę "ON" szczególnej troski i przewlekle chorymi a skończywszy na poprawie naszych skromnych rent....

[ Dodano: Sob Wrz 27, 2008 12:39 ]
Założyłem ankietę, zapraszam do głosowania i dyskusji nad zagadnieniem Petycji o lepszy byt "ON" .... Dziwi mnie postawa nie których z was twierdzeniem :
Cytuj:
Na dłuższą metę i tak to nie podziała, a poza tym nie chcę się przyczyniać do zwiększania deficytu państwa.

Związku z powyższym nasuwa mi się takie pytanie:
Czy rząd ma prawo doprowadzać ludzi chorych, niepełnosprawnych do skrajnej nędzy, czym się oni zasłużyli na takie poniewieranie, na taką niedolę, na takie zapomnienie, na taką dyskryminację!!!!!???? Tu znowu przytoczę cytat:

Cytuj:
Nie oglądaj się na rząd, bo wyręczając go, możesz zrobić dużo dobrego, zaś on nie wyręczy cię w niczym.

NORBI

Ostatnio edytowano 14 kwi 2009, 18:42 przez 62norbi, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 29 wrz 2008, 10:56 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Ja wiele bym zmieniła przede wszystkim nie chciałabym sie urodzić. Wiem,że to brzmi strasznie,ale wczoraj pokłóciłam się z moją matką,która mi wytknęła,że cała rodzina się dla mnie poświęciła,a ja tego nie doceniam. Nie wiem juz jak mam z nią rozmawiać. Z jednej strony wciąż powtarza,że jestem dorosła i sama powinnam o sobie decydować,a za chwilę wtrąca się do wszystkiego.To mnie po prostu wykańcza.Nie wiem co robić

PostNapisane: 29 wrz 2008, 14:34 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Marek
Witaj Agatko. Niestety nie mam dla Ciebie dobrych wieści. Napisałaś pare zdań a mnie się odrazu przypomina moje wczesniejsze życie. Napiszę Ci tak jesteś młodą osobą i masz jeszcze duże szanse na ułożenie sobie życia po swojemu. Jeśli tylko Twoje zdrowie pozwala na samodzielną egzystencje to wystąp do swojego UM wydział lokalowy o przyznanie Ci lokalu socjalnego. Wiem, że to nie łatwo załatwić i pewnie się czeka sporo, ale takie zycie to do niczego dobrego nie prowadzi. Ja też mam matkę kochająca i rodzinę, która mi wiele pomogła po wypadku ale kazdemu kiedyś się znudzi. ROdzinie się znudziło matce się rzuciła nadopiekuńczość i zaborczość. Starciłem przez takie trwanie żonę, teraz nerwy. Ja nie mogłem załatwić socjalnego bo mamy za duży metraż i mi nie przysługuje, ale moze Tobie się uda. Życzę Ci tego z całego serca. Nie powiem nie przejmuj się bo sam wiem po sobie jak najbiźsi mogą ranić. Napiszę tylko trzymaj się i spróbuj to wytrzymać a w między czasie coś załatwiaj. Pozdrawiam Marek

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]