Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 sty 2011, 17:49 
Moderator
Moderator

Użytkownicy portalu facebook i inni internauci zbierają podpisy pod petycją w sprawie trzech mężczyzn oskarżonych o brutalne zamordowanie sympatycznego psa rasy husky. Prokurator uważa, że to właśnie oni przywiązali psa do samochodu i ciągnęli go na linie tak długo, aż odpadła mu głowa

Internauci domagają się dla oskarżonych bezwzględnej kary więzienia. Słusznie zauważają, że w podobnych sprawach w Polsce zwykle zapadają wyroki w zawieszeniu. W opisie wydarzeń, dołączonego do prośby o podpisywanie petycji, czytamy:

"W miejscowości Lipnica Mała trzech mężczyzn zabiło psa rasy Husky poprzez przywiązanie go liną holowniczą do samochodu i ciągniecie go do momentu, aż zwierzęciu odpadła głowa. Maksymalna kara, jaka ich czeka to 2 lata więzienia. Jednakże w Polsce, w niemalże we wszystkich przypadkach okrucieństwa wobec zwierząt, kończy się na wyroku w zawieszeniu. Nie możemy się na to zgodzić. Wraz z użytkowniczkami forum http://www.wizaz.pl/forum postanowiłyśmy działać i sporządzić petycję mającą na celu uzyskanie najwyższego wymiaru kary wobec wyżej wspomnianych przestępców. Petycja wysłana zostanie do Sądu w Nowym Targu."

Więcej o tym : http://www.fakt.pl/Chca-kary-dla-zabojc ... 574,1.html

Mi po prostu brak słów... Tacy zwyrodnialcy... nawet mianem ludzi nie można nazwać.Zamordować biedne zwierzę... Gdyby zabili by człowieka to już by siedzieli, a tak to wczoraj usłyszałam w Faktach TVN, że wyszli na wolność :!:

PostNapisane: 9 sty 2011, 22:38 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
Słyszałam o tym, ciężko mi to skomentować innymi słowami niż przekleństwa. Ogólnie jestem bardzo wzburzona, że wciąż występują takie okrutne metody znęcania się nad zwierzętami. Mam nadzieję, że sąd nie będzie tym razem łagodny dla tych mężczyzn i zostaną oni odpowiednio ukarani. Nie tylko po to, aby w przyszłości nie zechcieli tego czynu powtórzyć, ale także po to, aby zniechęcić innych do tego typu "zabaw".

PostNapisane: 9 sty 2011, 22:48 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Lokalizacja: ...Gdy patrzę w twe oczy, zmęczone jak moje To kocham to miasto, zmęczone jak ja ...
Imię: Chmurka
Petycję podpisałam
Ja to takich zwyrodnialców wywiozłabym na 2 lata na daleką Syberię, bo w więzieniu to za dobrze by mieli, jeszcze na takich bandziorów płacić trzeba za ich pobyt w areszcie.
...brak słów dla takich zwyrodnialców :evil:

PostNapisane: 11 sty 2011, 00:10 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

To może od razu powsadzamy ludzi do więzień za ten cały holokaust w postaci morderstwa milionów świń, krów i innych zwierząt w rzeźniach?

Tzn rozumiem, że oczywiście to co zrobili ci zwyrodnialcy i psychole jest okrutne, ale czy sprawiedliwym jest np. całkowita bezkarność za więżenie, krzywdzenie i zabijanie milionów zwierząt w rzeźniach, a surowa kara za brutalne zabójstwo jednego zwierzęcia?

Suma cierpienia zwierząt jest chyba o wiele większa w tym pierwszym przypadku. Zresztą Ewa chyba dobrze się orientuje w tym temacie i zdaje sobie sprawę z tego, co czasami przechodzą te zwierzęta. Może nawet w przypadku jednego, konkretnego zwierzęcia, to taki niehumanitarny chów i ubój jest gorszy od jednorazowego wybryku jakiegoś psychola. Husky męczył się tylko parę minut, a taka świnia cierpi przez ładnych parę lat.

PostNapisane: 11 sty 2011, 00:43 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
Mateo napisał(a):
Zresztą Ewa chyba dobrze się orientuje w tym temacie i zdaje sobie sprawę z tego, co czasami przechodzą te zwierzęta. Może nawet w przypadku jednego, konkretnego zwierzęcia, to taki niehumanitarny chów i ubój jest gorszy od jednorazowego wybryku jakiegoś psychola. Husky męczył się tylko parę minut, a taka świnia cierpi przez ładnych parę lat.

Masz rację, to nic w porównaniu z tym, co dzieje się z rzeźniach czy fermach futerkowych. Niemniej jednak oburza mnie fakt takiego okrucieństwa u ludzi, jak zupełnie bez powodu uśmiercanie zwierzęcia w taki sposób. Opis sytuacji jednoznacznie wskazuje, że ci trzej mężczyźni zrobili to tylko i wyłącznie dla rozrywki, a być może też i dla rozgłosu.

PostNapisane: 11 sty 2011, 22:00 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Dzidek
:/ ja czytam to mam dreszcze, jak można tak postępować z zwierzętami, to nie ludzie to jacyś dziki naród , który nie ma uczuć.Brak slow!!!

PostNapisane: 11 sty 2011, 22:21 
Pisarz
Pisarz

Imię: R
Zwyrdnialcy, bo inaczej ich nazwac nie mozna,zasluzyli sobie na
najwyzszy wymiar kary.Szkoda ,ze nie jest to traktowane na rowni
z zabiciem czlowieka. Ich ''metoda mordu'', przpomina jak ''uczyli sie'',
czlonkowie hitlerjugend. Zbrodnia jest zbrodnia, bez wzgledu na to,
kto jest ofiara[czlowiek,zwierze].
Moze owi zwyrodnialcy, naleza do ONR-U ,lub innej skrajnie
prawicowej grupy. A zbrodnia,ktorej sie dopuscili,byla dla nich
''zabawa,treningiem''. Zostal im sie tylko sznur.

PostNapisane: 12 sty 2011, 22:12 
Dobry duch
Dobry duch

:( wiadomo ze zwyrodnialcy ale nie można takich ludzi zaliczać do zbrodniarzy wojennych i do jakiś ugrupowań Hitlerowskich. Hitler i jego poplecznicy wymordowali 5 milionów osób, wiec?? Jak wcześniej napisałem trzeba napiętnować i karać !!

PostNapisane: 12 sty 2011, 22:28 
Pisarz
Pisarz

Imię: R
Nie zaliczylem , ich do zbrodnirzy wojennych. Ja ich porownalem
do mlodziezowki NSDAP. Karac trzeba, i to surowo.

PostNapisane: 12 sty 2011, 23:29 
Dobry duch
Dobry duch

:P no tak ale nieraz bojówki były gorsze od tych co mordowali, ale nie sprzeczajmy się wiadomo chodzi o psa, ktrorego pobito, wiec karać karać

PostNapisane: 20 sty 2011, 03:41 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Imię: Mariusz
Jak najbardziej surowo karać, namieszać w papierach... To już pierwszy krok do tego aby potencjalni następcy tych zwyrodnialców, mocno się zastanowili czy opłaca się w ten sposób bawić.
Co do zwierząt hodowlanych i ich uboju, sytuacja jest trudniejsza...
Po to jest hodowla żeby zabijać i zjadać i to nieuniknione...
Co innego gdy w tej hodowli pojawia się jeszcze okrucieństwo, dręczenie, maltretowanie...
To wszystko dużo trudniej udowodnić gdy wiadomo że zwierzę ostatecznie skończy na plastikowej tacce w supermarkecie.
I tu trzeba po prosty kontrolować i karać surowymi grzywnami.

PostNapisane: 20 sty 2011, 10:44 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Joasia
Wyrok już jest o dziwo nie w zawiasach, ale moim zdaniem i tak za niski.

Dać dużo ciepła umie i każdy ból zrozumie.
A gdy przestaje dla nas bić tak trudno dalej
żyć...
Kocham Cię Mamo!!!!!!!!!!!!!!

PostNapisane: 20 sty 2011, 13:32 
Dobry duch
Dobry duch

My musimy się przyzwyczaić ze kary za psy koty i inne zwierzęta tez bywają !!
Społeczeństwo zapomniało ze zwierzęta są koło nas!!

PostNapisane: 21 sty 2011, 23:31 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Imię: Kolo
Mam ja też pieska;
Owczarek niemiecki 3 lata, był szkolony aczkolwiek chcę powiedzieć, że w głowie mi
się nie mieści takie traktowanie psa. Ja się zastanawiam czy jedzenie Notusowi smakuje- nie daję puszek tylko rosół gotuję... A tu jakiś wykolejony zwyrodnialec robi krzywdę zwierzęciu. Dobrze,że sąd pokazał twarz. Składa się tak, że mieszkam nie daleko- Nowy Sącz i bywam w okolicy tych zwyrodnialców. Jak zobaczę któregoś- dostanie z mojej strony sowita zapłatę za swoje wyczyny, Dobrze, że sąd pokazał te wredne gęby, Może nawet i psa wezmę- a cóż tam niech se ugryzie.... I co wtedy- padalce do sądu mnie pozwą, że ich pies ugryzł???

PostNapisane: 22 sty 2011, 00:09 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Imię: Ania
Ja znam inny przypadek jacyś zwyrodnialcy podpalili kojec w którym był pies, jest ciężko poparzony! Rany otwarte jak oglądałam zdjecie to aż mi się płakać chciało jak ten pies musi się męczyć i jak znienawidził ludzi :(

PostNapisane: 22 sty 2011, 12:39 
Dobry duch
Dobry duch

:cry: Nie dziwimy sie ze tak jest jak w telewizji mamy przemoc żadnej przygody , ani uczuć do innych i jak wiemy bezstresowe wychowanie .Więc mamy społeczeństwo jakie mamy!!

PostNapisane: 22 sty 2011, 18:14 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Lokalizacja: ...Gdy patrzę w twe oczy, zmęczone jak moje To kocham to miasto, zmęczone jak ja ...
Imię: Chmurka
annawu19 napisał(a):
Ja znam inny przypadek jacyś zwyrodnialcy podpalili kojec w którym był pies, jest ciężko poparzony!

Ja też czytałam ten artykuł...spłakałam się jak zobaczyłam zdjęcie tego psiaka. Wklejam link do tego artykułu gdyby ktoś był zainteresowany :
http://www.otowroclaw.com/news.php?id=58763

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]