Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 mar 2011, 15:21 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Katarzyna
Hej, co myślicie o zajściu w ciąże kiedy mam stwierdzona chorobę Parkinsona. Biore leki L-dope. Żaden z lekarzy nie jest mi w stanie odpowiedzieć na pytanie czy leki maja negatywny wpływ na płód jak i w jakim stopniu.Szukam jakichkolwiek wątków medycznych w tej sprawie. A może ktoś z Was też miał lub ma ten sam dylemat: Zdecydować się na dzieciaczka, czy tez raczej odpuścić sobie. Pozdrawiam Kajka

Ostatnio edytowano 11 kwi 2011, 22:17 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz
Brak dużych liter, spacji i polskich znaków

PostNapisane: 9 mar 2011, 16:09 
Pisarz
Pisarz

Co do tego: Czy leki, które bierzesz mogą mieć negatywny wpływ na ciążę? To akurat nie mam pojęcia. Jednak w Twoim przypadku jest pewien inny mankament: Masz 40 lat (tak napisałaś w swoim wątku powitalnym), a w tym wieku zajście w ciążę jest niebezpieczne dla dziecka...

Ostatnio edytowano 11 kwi 2011, 22:24 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz
Brak dużych liter, spacji i polskich znaków

PostNapisane: 9 mar 2011, 16:55 
Pisarz
Pisarz

Imię: Kasia
Prince
Wiek swoją drogiem ale jak dla mnie to słuszne są obawy co do leków bo przez słabą wiedze skutki mogą być tragiczne przy glupich depresantach nie zaleca się ciąży.

PostNapisane: 9 mar 2011, 17:03 
Pisarz
Pisarz

Imię: Miroslaw
Kajka, a czy aby twoja przypadłość nie ma charakteru postępującego z niewielkim hamowaniem dzięki zażywaniu leków ?

PostNapisane: 9 mar 2011, 17:15 
Dobry duch
Dobry duch

XWilku, zauwazam ze moja choroba pomału postepuje, dzieki lekom które przyjmuje faktycznie czuje sie dobrze- tak ze na ta chwile moge prawie normalnie funkcjonowac oprócz pewnych małych niedogodnosci ruchowych które na ta chwile sa do zniesienia.

PostNapisane: 9 mar 2011, 17:33 
Pisarz
Pisarz

Powiem tak, czy leki które przyjmujesz, czy mogą mieć wpływ na ciążę tego nie wiem ale Twoja choroba może w przyszłości znacznie utrudnić Ci sprawowanie opieki nad dzieciaczkiem. Z tego co mi wiadomo szeroko dostępne leczenie tego schorzenia to leczenie objawowe z mało optymistycznym rokowaniem co za tym idzie poważna decyzja o posiadaniu potomka nie powinna być rozważana pod wpływem silnych emocji z tym związanych. Ja na Twoim miejscu nie zdecydowałbym się na dziecko - moja wypowiedź może trochę brutalna w temacie ale takie mam zdanie.

PostNapisane: 9 mar 2011, 17:51 
Pisarz
Pisarz

Kajka
A Ja Ci nie doradze bo znam wiele chorób i znałam ludzi z różnymi chorobami co mieli dzieci ale akurat Twojej nie znam.

PostNapisane: 9 mar 2011, 17:57 
Pisarz
Pisarz

Imię: Ewa
powiem tak wiek, choroba ma ogromne znaczenie. leki nie wiem bo są ich nowe generacje ale prawdopodobnie będą miały negatywny albo bardzo negatywny wpływ. Moja bratowa, ma reumatyzm bierze leki dlatego nie starają się o dziecko. moja Ciocia była w podobnym wieku co Kajka, zaszła w ciążę. ma szereg różnych schorzeń, brała leki przez okres ciąży efekt - córka z wadą serca, kłopoty z oddychaniem, małe wątłe warzywo, nie chodzi nie mówi nie siedzi biedactwo leży tylko. prawie nie rośnie.... ma 7 lat a wygląda na roczne, może 2letnie dziecko

[/b] - Grzegorz Ciechowski - "tak tak to ja"

PostNapisane: 9 mar 2011, 18:15 
Pisarz
Pisarz

arven1989 kiedyś znałam rodzinę co mieli dziecko mpd, ale właśnie przyczyna były leki i to, które brał tylko ojciec bo mial grużlice ta dziewczyna do końca życia leżała i nawet siusiu trza było ja wysadzac.

PostNapisane: 10 mar 2011, 01:06 
Moderator
Moderator

Nie mam pełnej wiedzy na temat choroby Parkinsona, ale z lat szkolnych pamiętam że ta choroba może być dziedziczna. Także jeśli ja miałabym stanąć nad dylematem mieć dziecko czy nie przy tej chorobie ? Odpowiedź jest prosta: NIE.
Nie muszę wiedzieć czy dane leki będą szkodzić, nie ma dla mnie znaczenia fakt, że masz 40 lat. Chodzi głównie o to, że ta choroba może być dziedziczna. Świadomość tego, że moje dziecko mogłoby mieć tą samą chorobę co ja, że będzie cierpiało i będzie zapewne wytykane i często potępiane, na dodatek jego samoocena i wartość jako człowieka będzie kiepska. Nie no na pewno nie zdecydowałabym się na dziecko.
Ja nie mam choroby Parkinsona, ale mam inną, która mogłaby być dziedziczna i choć codziennie płaczę w poduszkę i serce krwawi, bo w końcu jestem kobietą, z powyższych powodów nie decyduję się na dziecko.

PostNapisane: 10 mar 2011, 11:14 
Pisarz
Pisarz

haciasta napisał(a):
arven1989
Kiedyś znałam rodzinę co mieli dziecko mpd ale właśnie przyczyna były leki i to które brał tylko ojciec bo miał gruźlice ta dziewczyna do końca życia leżała i nawet siusiu trza było ja wysadzać.

właśnie o tym mówię to nie jest powiedziane, że tak będzie ale, jest miażdżące prawdopodobieństwo, dziecko ma wyniszczone narządy wewnętrzne strasznie kłopoty trawienne..... ja nie pamiętam, ale ja miałam to samo po mieszance leków i powikłaniach poszczepiennych. tylko dzięki uporowi mojej mamy funkcjonuje tak jak teraz

kruszynka - również masz racje też nie oriętuje się w chorobie Parkinsona ale mechanizm jest ten sam. świadomie skrzywdzić swoje dziecko przy chorobach dziedzicznych, gdzie prawdopodobieństwo jest duże -NIE.

PostNapisane: 10 mar 2011, 11:28 
Pisarz
Pisarz

Dziedziczność - według niektórych naukowców również może mieć wpływ na rozwój choroby. Posiadanie w rodzinie jednego lub więcej bliskich krewnych cierpiących na Parkinsona może zwiększyć ryzyko zachorowania, jednak mimo wszystko prawdopodobieństwo to będzie niższe, niż 5 proc

Więc bardziej na nie przemawia, podejrzenie powikłań ciąży po lekach i uciążliwość samej choroby postępującej w czasie.

---- Dodano 10 marca 2011, 11:46 ----

Dochodzi kwestia wieku, gdzie zalecane są badania genetyczne coby zmniejszyć ryzyko urodzenia chorego dziecka - to zalecenie tyczy się wszystkich kobiet w podobnym wieku niezależnie od obciążeń zdrowotnych.

PostNapisane: 10 mar 2011, 12:27 
Pisarz
Pisarz

xWilku napisał(a):
Dochodzi kwestia wieku, gdzie zalecane są badania genetyczne coby zmniejszyć ryzyko urodzenia chorego dziecka - to zalecenie tyczy się wszystkich kobiet w podobnym wieku niezależnie od obciążeń zdrowotnych.

zgadzam się.

PostNapisane: 11 mar 2011, 13:40 
Moderator
Moderator

Każde leki w ciąży mogą zaszkodzić zwłaszcza jeśli brane są na chorobę genetyczną. Bo dziecko ma spore szanse zachorować, zwłaszcza jak wiek matki jest taki jak piszesz. Nie zaryzykowała bym. Co zrobisz jak będzie bardo chore? Kto się nim zajmie jak ty zaczniesz bardziej chorować, albo coś pójdzie nie tak?

PostNapisane: 26 mar 2011, 17:25 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Jak dla mnie planowanie dziecka w takiej sytuacji jest trochę nierozważne i nieodpowiedzialne. Raz że ciąża w takim wieku może oznaczać pewne ryzyko i niesie różne zagrożenia (np. zdecydowanie większe ryzyko wystąpienia u dziecka chorób genetycznych, w tym zespołu Downa). Dwa - postępująca choroba parkinsona może uniemożliwić/utrudnić w przyszłości opiekę i wychowywanie dziecka. Trzy - o czym wspomniała Kruszynka - choroba parkinsona może być uwarunkowana genetycznie i przekazywanie tych genów dziecku może spowodować, że ono również w młodym wieku zapadnie na parkinsona. Cztery - co prawda nie jestem fachowcem/specjalistą, ale jakoś nie wierzę, aby przyjmowanie takiego leku pozostawało bez wpływu na rozwijający się płód.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]