Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 mar 2010, 23:42 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: kala
Niedawno "poznałałam" przez internet świetnego chłopaka. Praktycznie od razu przyznał się, ze jest niepełnosprawny. Świetnie nam się pisało, to bardzo inteligentna i wrażliwa osoba. Potem okazało się, że on praktycznie się sam nie porusza. Cały czas dawałam mu sygnały, że jestem zainteresowana nim jako facetem i boję się, że przez to narobiłam mu nadziei. Muszę nadmienić, że zawsze miałam jakiś rodzaj fobii na myśl o szpitalu i różnych urządzeniach do rehabilitacji czy innych sprzętów medycznych. Kiedy więc powiedział, że porusza się na wózku zrobiło mi się trochę słabo, ale pomyślałam, że szkoda przez to zaniechać znajomości z tak wartościową osobą. Najgorsze jednak było kiedy do mnie zadzwonił. Usłyszałam ten dziwny głos. Głos chorej osoby. Taki chrapliwy, ciężki. Przeraziło mnie to i jednocześnie zrobiło mi się słabo. Nie umiem wytłumaczyć tego zjawiska. Chciałabym się wycofać z tego wszystkiego a jednocześnie wiem, że jedyne co mnie zniechęca to jego fizyczność, bo on sam jest niesamowicie interesującym człowiekiem. Boję się i czuję się podle. Nie wiem co zrobić. Nie chcę go zranić, ale też nie chcę się nad nim litować. Możecie się na mnie wyżyć, bo wiem, że to okrutne co napisałam, ale jednak musiałam to z siebie wyrzucić..

PostNapisane: 20 mar 2010, 23:48 
Pisarz
Pisarz

Imię: Greg
No spoko- normalne, powiedz, ze nie jestes nim zainteresowana i juz.
Nihil novi, normalna sprawa, tak bywa.

PostNapisane: 21 mar 2010, 02:23 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Tomek
Nie będę się tu wypowiadał ale tylko powiem ze tytuł "Brzydzę się nim..." jest dla mnie bardzo wulgarny i ... :!: ,nie ma tu znaczenia czy dotyczy ON czy OP.

Obrazek

PostNapisane: 21 mar 2010, 08:36 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Wiele myśli przyszło mi do głowy po przeczytaniu tego tematu, ale nie będę ich wypowiadał, bo mógłbym panią beznadziejną mocno obrazić... Więc napiszę tylko tyle, że w 100% zgadzam się z wypowiedzią mojego imiennika.
beznadziejna1, masz rację, jest to okrutne co napisałaś. I najlepiej by było, gdybyś zerwała ten kontakt. Po prostu :/

I jeszcze mam do beznadziejnej pytanie, po cholerę zabierasz się za poznawanie ludzi przez internet?

PostNapisane: 21 mar 2010, 16:20 
Mile widziany
Mile widziany

To co napisałas.. jest podłe. Jak można dac nadzieje na cos czego nie możemy spełnic. Przecież możesz zaproponowac mu tylko przyjaźń , i powiedziec mu że na cos wiecej nie może liczyc. Zachowuj sie jak dorosła a nie jak rozkapryszony bachor. Pozdrawiam

PostNapisane: 21 mar 2010, 17:51 
Moderator
Moderator

Hmmm.... oceniłaś faceta po jednej rozmowie telefonicznej :?: Głos człowieka zmienia się pod wpływem stresu, emocji... itp. Po co dawałaś nadzieję skoro wiedziałaś że jest ON na wózku :?: Lepiej od razu powiedź mu że nic poza "przyjaźnią" nie będzie- choć nie wiem czy ta przyjaźń przetrwa skoro boisz się osób niepełnosprawnych.

PostNapisane: 21 mar 2010, 18:20 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Ja myślę, że beznadziejna1 (bardzo trafny nick) się już tutaj nie pojawi więc nie ma co strzępić języka ;)

PostNapisane: 21 mar 2010, 19:54 
Mile widziany
Mile widziany

mam nadzieję że sie nie pojawi :-D Ocenic czlowieka po jednej rozmowie..Ludu już wszystkiego w zyciu moge sie spodziewac.. Nawet ludzkiej głupoty :-D

PostNapisane: 21 mar 2010, 20:08 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Iza
beznadziejna1 napisał(a):
ale jednak musiałam to z siebie wyrzucić..

..tak,tak..jasne, wyrzuciłaś to z siebie. Tylko dlaczego swąd pozostał...?

PostNapisane: 21 mar 2010, 20:34 
Moderator
Moderator

Imię: DZASTI
Karolina napisał(a):
Ludu już wszystkiego w zyciu moge sie spodziewac.. Nawet ludzkiej głupoty :-D

Są dwie rzeczy nieskończone wszechświat i ludzka głupota ;)

PostNapisane: 21 mar 2010, 20:40 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Imię: Sonia
a ja doceniam szczerość, i nie rozumiem skąd zły osąd.. kalectwo może przerazić, zetknięcie się z nim może przerazić, może brzydzić, niestety jest to przykre ale coś takiego może mieć miejsce.. trzeba to zrozumieć, nie każdy jest w stanie utrzymywać kontakt z taką osobą.. ale aby się o tym mógł przekonać musi wpierw to zetknięcie nastąpić... a co do znajomość dalszej, skoro cienisz tego człowieka to tym bardziej w takim wypadku powinnaś zakończyć tą znajomość..

PostNapisane: 21 mar 2010, 21:26 
Mile widziany
Mile widziany

Oj dzasti...Wiem że są rózne reakcje ludzi, ale jak można byc tak płytkim by o tym mówic. Mogła sama sobie to przeanalizowac , a nie wyrzucac to z siebie. Jeśli dowiedziała sie że chłopak jest chory . do jasnej cholery po co ciągneła te znajomosc. Nie osądzam jej . Ale jak dla mnie popełniła gafę. Pozdrawiam

PostNapisane: 21 mar 2010, 22:21 
Pisarz
Pisarz

Chłopak od razu przyznał się,że jest niepełnosprawny
Chciał sobie zaoszczędzić rozczarowań,a i tak one go nie ominęły,bo dziewczyna wysyłała sygnały,że jest nim zainteresowana,a teraz "się go brzydzi".Któż z nas nie przeżył kiedyś takiego rozczarowania i nie poczuł jego smaku???
Z drugiej strony-nic na siłę. Przecież nawet "przyjaźń"na siłę nie jest żadną przyjaźnią i jeżeli ktoś do kogoś czuje niechęć,nic tu nie pomoże.Nie ma sensu ciągnąć takiej znajomości,ale pewnie odzywa się sumienie z powodu ,że się kogoś zawiodło.

PostNapisane: 21 mar 2010, 22:28 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

agusss77 napisał(a):
kalectwo może przerazić, zetknięcie się z nim może przerazić, może brzydzić

To po co ryzykować i poznawać ludzi przez internet? Poza tym powinna to zostawić dla siebie i nie przyznawać się nikomu do swoich myśli, a już na pewno nie na forum ON. Dla mnie sam tytuł tematu jest odrażający, a treść posta beznadziejnej jeszcze bardziej. A może to głupia prowokacja jak na forum onetu i jemu podobnych? ;) I teraz śmieje się z nas wszystkich :lol:

PostNapisane: 21 mar 2010, 22:44 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

a dlaczego miała to zachować dla siebie? czy każdy ma nas głaskać, mówić że jesteśmy wspaniali mimo wszystko.. nie stać nas na to by byto w stosunku do nas szczerym? nie wiem, ale uważam że dla jednych ludzi jestesmy cudowni, np. dla swej ukochanej osoby, przyjacół, sąsiada znad przeciwka, a innych nasze kalectwo może brzydzić.. uszanujmy szczerość, lepsze to niż kłamstwo.. jestem pewna siebie i siebie dlatego nie "zwali" mnie to z nóg... jedyne co mogłabym doradzić to zerwanie kontaktów, bo przecież przyjaźń tu też nie ma szans

PostNapisane: 21 mar 2010, 22:55 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

agusss77 napisał(a):
a dlaczego miała to zachować dla siebie?

Ok, to niech opowie o tym koleżance. Po co tutaj to wrzucać? Tym bardziej, że to jej pierwszy post (i pewnie ostatni). Niezłe wejście na OFON :/

PostNapisane: 21 mar 2010, 23:04 
Mile widziany
Mile widziany

No faktycznie nie złe wejście. :wink: Ale zycze jej jak najlepiej.

PostNapisane: 21 mar 2010, 23:08 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

nie wiem, ja to potrafię przyjąć, i wcale nie wpływa to na mą samoocenę, nie deprymuje mnie to.. zdaje sobie sprawę, że nie każda osoba ON jest piękna, fizycznie, oczywiście takie też są.. myślę, że nasze zniekształcenia, niedorozwoje fizyczne mogą brzydzić ludzi, a przerażać to na pewno.. powiedzenie "jestem na wózku" to dopiero początek góry lodowej i często okazuje się że to najmniejszy z problemów, problem pojawia się dopiero gdy dochodzą te "dodatki".. potrafię wczuć się w skórę takiej osoby, osoby która wchodzi w świat osoby niepełnosprawnej.. sami od siebie powinniśmy zrobić coś by tą często drastyczną powierzchowność zniwelować, oswoić ludzi z nami, bez unoszenia się dumą... czasami bywa tak, ze gdy obie strony przetrwają to pierwsze zetknięcie to ta brzydota, obrzydzenie odchodzi.

PostNapisane: 21 mar 2010, 23:24 
Pisarz
Pisarz

agusss77 napisał(a):
czasami bywa tak, ze gdy obie strony przetrwają to pierwsze zetknięcie to ta brzydota, obrzydzenie odchodzi.

To prawda.Ja w większości przebywałam z osobami zdrowymi.I kiedyś wyjechałam na zgrupowanie,gdzie było dużo ON,kilkoro z poważnymi zniekształceniami ciała.I wtedy pomyślałam :jacy my (ON) jesteśmy brzydcy(wybaczcie ,jeżeli kogoś urazilam).Ta myśl zrodziła się szczególnie wobec jednej osoby.Wbrew temu zajmowalam zawsze miejsce blisko niego.Okazał się miłym i mądrym człowiekiem i moja niechęć minęła bardzo szybko.Oswoiłam się z jego widokiem i miło mi było przy bliższym poznaniu spostrzegać jego walory wewnętrzne.

PostNapisane: 21 mar 2010, 23:42 
Mile widziany
Mile widziany

sofija to zdrowe podejście. Tak jak napisała anngus777 , jak ludzie slyszą- JESTEM NA WÓZKU!!! To ba niektórzy reagują bardzo nerwowo. nie wiedza jak poedejśc jak zagadac. To mnie bawi, jestem dziewczyną na wózku i widziałam bardzo rózne reakcje na moją osobę. Pierwsze lody znikaja juz po kilku minutowej rozmowie. Reakcje są naprawde różne...Myśle że dziewczyna zdrowo zareagowała , ale nie powinna sie nim brzydzic tylko dziekowac bogu że to jej nie dotkneło. A ten chłopak może byc dobrym przyjacielem. Powinna nie tylko dac mu szanse ale sobie. A jesli sie boi . powinna zakończyc znajomosc. Pozdrawiam

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]