Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 wrz 2011, 16:05 
Moderator
Moderator

Bp Mering przeciw Nergalowi w TVP.

Bluźnierca, satanista, miłośnik wcielonego zła dostanie do dyspozycji ekran publicznej telewizji, by łatwiej mógł głosić swoje trucicielskie nauki - napisał w odezwie do wiernych biskup włocławski Wiesław Mering protestując przeciw zatrudnieniu Nergala w muzycznym show w TVP. Jeśli prośby i apele nie odniosą skutku, biskup namawia do "obywatelskiego protestu niepłacenia za abonament".

Adam "Nergal" Darski, lider blackmetalowego zespołu Behemoth został jurorem w programie "The Voice of Poland", który ma znaleźć i wypromować najlepsze głosy w kraju. W tej sprawie protestowało już m.in. Katolickie Stowarzyszenie Dziennikarzy pisząc, że TVP będzie promować w ten sposób satanizm.

Teraz oświadczenie wystosował biskup włocławski Wiesław Mering. Odezwa ma być odczytana dziś lub 11 września we wszystkich kościołach diecezji.

Oniemiałem ze zdumienia: publiczna telewizja, utrzymywana z pieniędzy podatników, mająca respektować to, co się nazywa wartościami uniwersalnymi, a więc: prawdę, dobro, sprawiedliwość; która powinna służyć wszechstronnemu rozwojowi człowieka, budowaniu społecznego pokoju, obiektywizmowi i ładowi moralnemu - planuje udział "Nergala" (Adama Darskiego) - nie kryjącego swojego zaangażowania w satanizm i pogardy dla chrześcijaństwa - w programie The Voice of Poland od jesienie 2011 roku, w Programie Drugim Telewizji Polskiej! - napisał bp Mering.

- Bluźnierca, satanista, miłośnik wcielonego zła dostanie do dyspozycji ekran publicznej telewizji, by łatwiej mógł głosić swoje trucicielskie nauki. Non possumus! - powiedzieli kiedyś Polscy Biskupi Cezarowi moszczącemu sobie gniazdo na ołtarzu. Nie wolno udawać, że nic się nie stało, nawet jeśli okrzyczą nas wstecznikami, nietolerancyjnymi katolikami, czy jakimiś tam "beretami"! Nie! Jako obywatele mamy prawo ujawniać i głosić swoje zdanie - czytamy w oświadczeniu.

Biskup prosi swoich diecezjan m.in. o: pisanie protestów do Dyrekcji Programu Drugiego TVP, składanie podpisów na stronie internetowej Katolickiego Stowarzyszenia Dziennikarzy, aktywne włączenie się duchownych w akty protestu. "Mamy bardzo realne sposoby wpływu na to, co pojawia się na ekranach - choćby przez obywatelski protest niepłacenia za abonament, jeżeli prośby i apele pozostaną bez echa" - to ostatnie z możliwych działań przewidzianych przez biskupa.

- Nie możemy milczeć ani ze strachu, ani z woli przypodobania się osobistym wrogom Pana Boga, ani z motywów politycznej poprawności, czy obojętności! Nie obawiajmy się: "na świecie doznacie ucisku, ale miejcie odwagę: Jam zwyciężył świat" - mówi nam Chrystus! (J16,33) - kończy swą odezwę biskup Mering.

z: http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... ___Bp.html

PostNapisane: 10 wrz 2011, 18:42 
Dobry duch
Dobry duch

"Prokuratura oskarżyła Darskiego na podstawie doniesienia kilku pomorskich posłów PiS oraz Ryszarda Nowaka, przewodniczącego Ogólnopolskiego Komitetu Obrony przed Sektami, którzy obejrzeli w internecie film z koncertu."

Więcej... http://trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/ ... z1XZIqNeqc

Po dwóch latach znaleźć w internecie, nie będąc na koncercie i donieść o przestępstwie, to dopiero jest kretynizm.
No ale cóż, wybory blisko, więc każdy skandal, który da rozgłos i sprawi, że jakieś ludki dadzą głos w wyborach, sprawia, że każde g.... wyjmą.
Żenada!

PostNapisane: 10 wrz 2011, 19:32 
Pisarz
Pisarz

Imię: Adrianna
Tak przez takie sytuacje człowiekowi ręce opadają do samej podłogi, kler niedługo będzie nam mówił co czytać , jakiej muzyki słuchać , jakie filmy oglądać - chyba mam deja vu ,już kiedyś kościół serwował coś takiego swym "poddanym" i nazywali to święta inkwizycja - co do polityków to już przestałam się dziwić ,że zachowania tych "istot" są takie jak widzimy, w końcu to jest ostra walka o kasę - czyli o wszystko.

PostNapisane: 11 wrz 2011, 16:27 
Moderator
Moderator

A wiecie że już drugi biskup się oburzył i też wystosował jakieś pismo do TVP (tylko zapomniałam nazwiska).

Dla mnie skoro telewizja jest publiczna to znaczy że dla wszystkich bez względu na wyznanie,płeć,..., itp .
Mi ta osoba nie przeszkadza w TVP - "Voice of Poland" jest programem muzycznym i muzycy mają uczyć uczestników śpiewać- a nie religii...

Doda swego czasu też powiedziała coś o Apostołach i jakoś nic jej nie zrobili - http://pl.starlounge.com/index.cfm?objectid=60857

PostNapisane: 12 wrz 2011, 21:00 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Kurde chyba mają prawo ,mówić i pisać co myślą to wolny kraj.No chyba ,ze to wolny kraj tylko dla wybranych. Fajnie mi cos uswiadomil moj przyjaciel.Opowiadałam mu o Darskim i o tym co zrobil z Biblią,oraz o tym ,że on ani mnie ziebi ani grzeje i ze w sumie jest mily.A moj przyjeaciel na to ,że Hitler też dla przyjaciol byl mily.Tez byl czlowiekiem i przez wielu byl uwielbiany.Darski cholbi zlo i szatana,a jesli nawet nie,to nie szanuje ludzi i zasad ktore inni wyznaja. Swoja popularnosc w tv zawdziecza Dodzie.I naprawde nie wiem ,za co jest tak podziwiany i lansowany przez telewizję.

PostNapisane: 12 wrz 2011, 21:47 
Moderator
Moderator

Imię: DZASTI
Moim zdaniem to jest po prostu wizerunek. Jest dobrym muzykiem i o to powinno chodzić. A ja go podziwiam za:
1. Muzykę
2. Wygranie ze śmiertelną chorobą.

PostNapisane: 12 wrz 2011, 22:50 
Pisarz
Pisarz

Imię: Adrianna
Lucy napisał(a):
Kurde chyba mają prawo ,mówić i pisać co myślą to wolny kraj.No chyba ,ze to wolny kraj tylko dla wybranych. Fajnie mi cos uswiadomil moj przyjaciel.Opowiadałam mu o Darskim i o tym co zrobil z Biblią,oraz o tym ,że on ani mnie ziebi ani grzeje i ze w sumie jest mily.A moj przyjeaciel na to ,że Hitler też dla przyjaciol byl mily.Tez byl czlowiekiem i przez wielu byl uwielbiany.Darski cholbi zlo i szatana,a jesli nawet nie,to nie szanuje ludzi i zasad ktore inni wyznaja. Swoja popularnosc w tv zawdziecza Dodzie.I naprawde nie wiem ,za co jest tak podziwiany i lansowany przez telewizję.

Myślę ,że to lekka przesada , porównywanie Darskiego do Hitlera, piszesz że to wolny kraj, że kazdy ma prawo do mówienia i pisania tego co myśli, hmm no to w Twoim przypadku odnosi się to tylko do bp. Meringa, a przecież Darski nie ma chyba obowiązku do wierzenia w te bzdety i dla niego spalenie biblii nie jest niczym złym, poza tym trzeba się zastanowić w jaki sposób to niby zachowania Darskiego mogą obrażać katolików którzy nie chodzą na jego koncerty ,a z tego co wiem w telewizji tez tego widzieć nie mogli ,tak więc widzisz Lucy tacy właśnie są katolicy dużo krzyczą i najchętniej ukamienowaliby tych którzy mają inne poglądy amen.

PostNapisane: 13 wrz 2011, 00:20 
Dyskutant
Dyskutant

amen,amen...
tylko ze niestety to taki ..... kraj gdzie czarne macki sięgają wszedzie:(
a tam gdzie nie moga to wrzeszczą ile mogą.
az dziw skad tyle energi w tych wypasionych bebechach:(

PostNapisane: 13 wrz 2011, 10:28 
Moderator
Moderator

Wiecie nio przecież nikt nikomu też nie każe oglądać tego programu - jak ktoś chce to obejrzy a jak nie to nie.

PostNapisane: 17 wrz 2011, 15:10 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Imię: Mariusz
Nie rozwodząc się długo nad tematem, uważam że określone działania mają swoje następstwa, a twoja wolność słowa kończy się tam gdzie zaczyna się moja.
Także Biskup ma pełne prawo i obowiązek reagować na takie sytuacje.
Natomiast, tak jak nikt nie ma obowiązku chodzić na koncerty Nergala, tak też nikt nie musi słuchać przemówień Biskupa.
Sprawa z TVP, rzeczywiście mi nie pasuje, choć do grona wierzących raczej się nie zaliczam.
Po prostu uważam że TV publiczna, powinna nie tyle kierować się jakimiś wyznacznikami kościoła, tylko zwykłym dobrym smakiem.
Niestety dziś takie czasy, że trzeba na siłę szokować, bo sama muzyka już nie wystarczy.
A szokować "antyklerem", najłatwiej.

Brawo Lucy. :)

PostNapisane: 17 wrz 2011, 18:55 
Dyskutant
Dyskutant

polecam dzisiejsze "Drugie sniadanie mistrzow" w TVN 24..powtorka chyba jest jakos okolo polnocy jesli ktos "zyje ' takimi tematami..

PostNapisane: 21 wrz 2011, 22:17 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Imię: Milena
Też chciałam obejrzeć ten program, a raczej jego powtórkę, bo podobno ostro było. Uważam, że Meller nazywając Nergala Hitlerem, z leksza przegiął. Bo jak na razie nie słyszałam, żeby w jakiś sposób obraził uczucia religijne, no chyba, że tzw. ' moherowe berety' upatrują się swoistego satanizmu w jego osobie. Dla mnie Darski to człowiek jak każdy inny, który został 'wyklęty' ze społeczeństwa tylko dlatego, że publicznie przyznał się do tego, że jest ateistą.
Z resztą, on sam dolał oliwy do ognia, kiedy na scenie podarł Biblię, choć na pewno zdawał sobie sprawę z tego, że wybuchnie awantura. No i wybuchła, ale zakończyła się uniewinnieniem Nergala i właśnie ten wyrok jest solą w oku środowiska chrześcijańskiego.

PostNapisane: 23 wrz 2011, 00:24 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Pewnie niedługo to skasują, więc kto ciekaw ten klika:

http://www.dailymotion.com/video/xl5kjn ... ergal_news

PostNapisane: 23 wrz 2011, 09:00 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Tomek
Ciekawy temat... Ja może zacznę od tego, że nie można być satanistą nie wierząc w żadnego boga. Nergal nie jest satanistą. Wykorzystuje wizerunek diabła w swojej twórczości, ale ten diabeł jest fikcyjną, symboliczną postacią i tyle. Absolutnie nie widzę w tym nic złego. Sam od wielu lat jestem namiętnym słuchaczem black metalu, w tym oczywiście Behemotha, którego muzykę znałem jeszcze na długo przed całą tą aferą z Darskim, na długo przed tym kiedy stał się on osobą medialną, ale w życiu codziennym staram się być dobrym człowiekiem. I teraz przejdę do tego chorego porównania... Porównywanie Nergala do Hitlera jest kompletnym idiotyzmem. Właśnie za tego typu poglądy powinno się usuwać ludzi z telewizji, bo są to ludzie którzy szerzą kłamstwo, kreują fałszywy obraz innych. Chociaż jest w tym ziarno prawdy, że i w ten sposób poszerzają publikę Nergalowi.
Programu z Nergalem nie oglądam bo jest on moim zdaniem słaby (jak wszystkie tego typu), ale nie widzę żadnego powodu, dla którego nie miałby brać w nim udziału. Jest w nim jak najbardziej kompetentny - w końcu to jeden z najbardziej znanych muzyków metalowych na świecie (z czego Polacy powinni być dumni, a nie wieszać psy na Darskim), a jest to podobno program muzyczny... Porównywanie człowieka, który wykorzystuje mitologiczne postaci w swojej sztuce, a w życiu codziennym jest dobrym człowiekiem do degenerata, który zarżnął miliony ludzi jest co najmniej niepoważne... tak samo porównywanie tego co Nergal zrobił na jednym z koncertów do tego, czym zajmują się nacjonaliści... to jest chore!

PostNapisane: 23 wrz 2011, 16:51 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Ja tak patrząc na ten program z dystansu napiszę, że każdy tu ma odrobinę racji. W każdym razie każdy kontrowersyjny czyn ciągnie się za autorem i jest jak kula u nogi. Tak jak zrobił to Darski, tak samo w tym programie zrobił to ten pan prowadzący. To też jest jego wizerunek sceniczny i w tym momencie również przesadził. Staram się zrozumieć argumenty Hołdysa, ale niestety nie mogę w pełni się w nim zgodzić. Po prostu nie mogę zaakceptować postaci kontrowersyjnych w tv publicznej, bez względu na to czy w danym programie są kompetentni czy nie. I to nie chodzi tylko o Darskiego ale na przykład również o Cejrowskiego, który ma ciekawe programy. ale sporo też rozrabia poza nimi. Niestety jak to kiedyś powiedział pewien muzyk, programy muzyczne w telewizji są od tego żeby wypromować jurorów, i miał w tym sporo racji.

PostNapisane: 23 wrz 2011, 17:57 
Moderator
Moderator

O matko to może i filmy i wszystko inne do "rany przyłóż" może taka telweizja trwam czy jak się to dziadostwo zwie? Bez przesady.

PostNapisane: 23 wrz 2011, 22:30 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

No właśnie, "bez przesady".

PostNapisane: 23 wrz 2011, 22:46 
Moderator
Moderator

Tylko moim zdaniem to Ty przesadziłeś.

PostNapisane: 24 wrz 2011, 08:37 
Pisarz
Pisarz

Imię: Miroslaw
mariano napisał(a):
zaakceptować postaci kontrowersyjnych w tv publicznej, bez względu na to czy w danym programie są kompetentni czy nie.

mariano masz sprawnego pilota od TV :?: ...

PostNapisane: 24 wrz 2011, 11:58 
Pisarz
Pisarz

Imię: Bogdan
No cóż należałoby definitywnie rozdzielic kosciół od Panstwa,ale jak narazie jest to nie możliwe z wielu przyczyn,politycy i księża poprostu mają w tym swój interes,a wiara? to jeszcze coś innego.Co do Nergala to mam duże wątpliwosci,otóż jak był smiertelnie chory to zapewne prosił Boga o zdrowie, teraz już nie ptrzebuje takiej głębokiej wiary i w podzięce za uratowanie jego "życia"targa Biblię.Reasymując to Nergal musiałałby jeszcze podjąc inną terapie może z Psychologiem bo jego zachowania skłaniają się ku temu.Jest żałosny i szkoda że tego co niektórzy nie widzą,robi dobrą mine do złej gry.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]