Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 sty 2012, 13:11 
Moderator
Moderator

A pamiętajcie że na OFON-ie jest też programik o nazwie ZOOM-OFON - link - ofon-zoom-pomoc-dla-niedowidzacych-i-nie-tylko-t5279.html :)

PostNapisane: 18 sty 2012, 13:55 
Pisarz
Pisarz

Imię: Miroslaw
Najlepiej jest mieć wszystko w odpowiednim rozmiarze czcionki, ja mam wszystko ustawione na 125% a poszczególne strony w zależności od potrzeb. Ewa, czy Ty aby masz laptopa :?: , na małych ekranach ustawiając wszystko na np. 160-180 % może być tak jak piszesz coś tam ucieka, o ile słusznie podejrzewam rada na to jest tylko jedna dokupić monitor minimum 22' i to w zasadzie nie tylko po to żeby tu na forum komuś dobrze zrobić , o taki altruizm nie podejrzewam, duży ekran dla słabo widzącego jest podstawą przy korzystaniu z komputera w szerokim zakresie.

Albo inaczej idzie era TV cyfrowej, nie bardzo według mojej oceny sensowne jest dokupowanie dekodera do starego sprzętu, lepiej trochę więcej dołożyć i zakupić nowoczesny TV, najlepsza cena za cal wychodzi w TV 32-calowych, mając taki TV podłącza się do niego komputer lub laptop poprzez złącze HDMI lub taki kabel:
jedna końcówka do złącza "cyfrowy sygnał karty graficznej" , druga HDMI.

Ale każdy ma różny stopień dysfunkcji wzroku, u nas w domu są dwa komputery jeden podpięty do TV 42' drugi monitor 22' mnie najlepiej pracuje się na 22-calach 42 trochę za dużo no ale przedstawiłem pewne opcje.

Ostatnio edytowano 18 sty 2012, 13:59 przez xWilku, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 18 sty 2012, 13:59 
Pisarz
Pisarz

Imię: Mariola
dr.House napisał(a):
Ewa skoro już wszystkiego próbowałaś to zmienia postać rzeczy,mnie tylko zastanawia taka sprawa,piszesz że jak używasz ctrl+to ucieka Ci część obrazu,ja właśnie pisząc ten post powiększyłam do 180%/125% i nic nie ucieka,jest naprawdę bardzo wygodnie,no ale może to tylko ja mam takie odczucie :)
kochani moi!ja chyba wiem o co Ewie chodzi.chyba troszkę źle napisała,bo jak ja u ojca w laptopie[ma internet explorer,natomiast ja mozillę ff]powiększę obraz do jakichś określonych rozmiarów,to wtedy nie wyświetla mi się cała strona i trzeba wszystko przesuwać...mam nadzieję że dobrze zrozumieliście co miałam do przekazania,a ja mam nadzieje ze dobrze zrozumiałam Ewe. :oops:

PostNapisane: 18 sty 2012, 14:20 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Imię: Mariusz
Jak już jesteśmy w temacie monitorów to dorzucę kilka słów od siebie.
Jak już kupujecie, to koniecznie w standardzie 16:9. Jest jeszcze dużo monitorów 4:3 które sprzedawcy próbują upchnąć za niską cenę. Nie warto.
Ja osobiście mam teraz 24 cale i mam ten komfort, że nie muszę nic powiększać. Na laptopie oczywiście musiałem to robić.

A godny polecenia jest według mnie ten monitor...

http://tiny.pl/hjlrq

Niekoniecznie w tym sklepie. :)
Cena już jest atrakcyjna a na pewno jeszcze spadnie.

PostNapisane: 18 sty 2012, 14:48 
Pisarz
Pisarz

mariano napisał(a):
Ja osobiście mam teraz 24 cale i mam ten komfort, że nie muszę nic powiększać. Na laptopie oczywiście musiałem to robić.

Ja muszę co nieco powiększyć, żeby monitorki LED czy LCD ostrość obrazu miały na wysokim poziomie muszą pracować z najwyższymi dostępnymi rozdzielczościami, skutkuje to (jak dla mnie) za małą czcionką - tyczy się to do wszystkich płaskich monitorów małych czy dużych, różnica pomiędzy np. 15", a 20" i więcej jest taka, iż ustawiając na większym dużą czcionkę nic nie ucieka. (dodatkowo w całym systemie można ustawić na 120 DPI)

A jak komu zależy na ergonomii pracy polecam monitory z matrycą LCD IPS (podświetlane LED dla energooszczędności)

PostNapisane: 18 sty 2012, 15:11 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Imię: Mariusz
xWilku

No w sumie ja mam ustawioną rozdzielczość 1152 >< 864.
Jak dla mnie jest to rozdzielczość optymalna i do pracy na komputerze i do oglądania filmów.
Mogę jeszcze zrobić większą, ale wtedy wszystko już jest zbyt małe, filmy mają dziwne proporcje ekranu i ogólnie niewygodnie to wygląda. Pewnie karta grafiki tez ma sporo do powiedzenia w tym temacie. Aż tak się na tych szczegółach nie znam. Ale z rozdzielczością na pewno warto poeksperymentować i dobrać sobie najlepszą dla własnych potrzeb.

PostNapisane: 18 sty 2012, 15:47 
Pisarz
Pisarz

Na początku na tych 22-calach miałem 1440x900 można było mu troszku większe odświeżanie ustawić, najwyższą jakość obrazy uzyskuje przy maksymalnej zalecanej rozdzielczości 1680x1050 ale czcionka w całym systemie 120dpi w przeglądarce jak pisałem wyżej też globalnie powiększyłem wszystko działa bardzo dobrze filmy również , na TV niepamiętam dokładnie mam jakieś 1920x1080 i tam jest wszystko wielkie , za wielkie niestety TV nie puszcza większej rozdzielczości za to dpi mam w standardzie 96 jednostek.

PostNapisane: 23 sty 2012, 00:23 
Moderator
Moderator

Imię: Marcin
asia_86 napisał(a):
A pamiętajcie że na OFON-ie jest też programik o nazwie ZOOM-OFON - link - ofon-zoom-pomoc-dla-niedowidzacych-i-nie-tylko-t5279.html :)

dzięki Asia, że wspomniałaś o tym programie. sam chciałem to zrobić :) Widzę, że mój programik może być pomocny :)
Odnośnie rozjeżdżania się obrazu przy powiększaniu w przeglądarce, polecam użycie przeglądarki firefox. Wybierzcie opcję widok > powiększenie i zaznaczcie opcje "powiększaj tylko tekst".
Powiększać można również za pomocą kółka myszy z wciśniętym klawiszem ctrl. (ctrl + kółko w górę - zmniejszanie, ctrl + kółko w dół - zwiększanie). Aby powrócić do standardowej wielkości, wystarczy nacisnąć ttrl+0 (kontrol plus zero numeryczne)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]