Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 maja 2010, 13:32 
Dobry duch
Dobry duch

Witam, jestem osobą chorującą na zanik mięśni i gram w boccia. Poszukuję osób do gry w boccia w kategorii bc4 w mieście Lublin. Kategoria bc4 to kategoria przeznaczona da osób, które chorują na zanik mięśni, dystrofię oraz tetraplegię. Ważne jest to, że w tej kategorii sprawnościowej nie korzystamy z pomocy rynien, tylko wyrzucamy kule siłą własnych rąk na boisko o rozmiarach 6 na 12 metrów.

Krótko o Boccia:
Cel gry:

Celem graczy jest umieszczenie kul własnego koloru jak najbliżej kuli białej, która wyrzucona jest na boisko na początku gry przez jednego z zawodników. Kule używane przez grających mają kolory czerwony i niebieski. Rywalizuje dwóch zawodników lub dwie drużyny. Gracze dysponują 12 kulami (po 6 jednego koloru), którymi rzucają na zmianę. Kule można rzucać w sposób dowolny - także kopać. Można wybijać kule przeciwnika leżące najbliżej białej kuli.
Po wyrzuceniu ostatniej kuli sędziowie obliczają wynik. Im więcej kul danego koloru leży przy kuli białej, tym więcej punktów otrzymuje zawodnik, do którego kule należą. Podczas paraolimpiady gra potoczy się na boisku 12,5 m na 6 m. Gracze używają 275-gramowych kul skórzanych, wypełnionych granulatem.

Klasyfikacja niepełnosprawności
BC1 –
BC2 –
BC3 - zawodnicy mogą używać specjalnych urządzeń oraz korzystać z pomocy drugiej osoby
BC4 - zawodnicy nie mogą korzystać z pomocy drugiej osoby

Dodam, iż wiele osób z zanikiem mięśni odnosi sukcesy w tej dyscyplinie paraolimpijskiej.
Jeśli ktoś jest zainteresowany proszę o kontakt: dystrofik@onet.eu
Dodam, że gram w boccia w klubie sportowym PAMARA w Lublinie. Jeździmy na turnieje w boccia w Polsce.

PostNapisane: 20 maja 2010, 21:21 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Marysia
W boccię to i ja kiedyś grałam ale to było bardzo dawno

Obrazek

PostNapisane: 23 maja 2010, 11:22 
Dobry duch
Dobry duch

A czemu przestałaś grac? Teraz ta dyscyplina się rozwija w Polsce. Mam nadzieje, że się rozwinie.

PostNapisane: 21 cze 2010, 14:47 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Marta
Brzmi nawet ciekawie. Nigdy w to nie grałam.

PostNapisane: 8 gru 2010, 17:33 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Olek
Witam wszystkich bardzo chetnie poznałbym zasady tej gry i spróbowałbym swoich sił. Jestem z okolic Lublina czy to jeszcze aktualny temat? choruję na zanik mięśni i poruszam się na wózku.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]