Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 292 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 paź 2009, 22:50 
Moderator
Moderator

Imię: DZASTI
Sama "walę byki" zawsze się śmiałam, że lepiej pisze po angielsku niż po polsku, ale z tym walczę. Zainstalowałam firefoxa i on mi podkreśla błędy. I sorry, ale niektórzy tutaj "walą" takie błędy, że aż razi. Nie chce nikogo urazić, ale może zainstalujcie sobie tez firefoxa to darmowe. Oczywiście nie wiem (jak zwykle) czy w dobrym dziale napisałam.

Aha zapomniałam dodać:
Obrazek Piszę poprawnie po polsku
Tamten link coś nie działa (może minie) tutaj dodaję nowy: http://europe.mozilla.org/pl/

Ostatnio edytowano 11 lip 2011, 12:16 przez DZASTI, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 15 paź 2009, 23:12 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Tomek
Popieram. Jak ktoś ma problem z ortografią niech skorzysta z tej możliwości i zainstaluje sobie Firefoxa.

PostNapisane: 16 paź 2009, 13:26 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Popieram.

PostNapisane: 16 paź 2009, 14:00 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

franjo3 napisał(a):
Popieram.
A ja popełniam, staram się stosować wszystkie zasady nauczone w szkole, no ale czasami mi coś umyka :razz:

Ostatnio edytowano 23 mar 2011, 21:11 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz
Brak dużych liter, spacji i polskich znaków

PostNapisane: 16 paź 2009, 15:22 
Moderator
Moderator

Każdemu czasami coś umknie.

PostNapisane: 16 paź 2009, 15:42 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
Myślę, że Dzasti poruszyła ważną kwestię. Sama używam Firefoxa do pisania postów, maili i wszystkiego, co wymaga dłuższego pisania. Nigdy z ortografią nie miałam problemów, ale wiadomo, jak coś szybko się pisze, czasem można niezłego "byka" zrobić ;) Dla tych, którzy chcieliby sobie ściągnąć Mozillę Firefox, podaje adres: http://www.mozilla-europe.org/pl/firefox/ Wystarczy ściągnąć, zainstalować i... włączyć :) Podkreślone zdania można poprawić samodzielnie lub kliknąć na nie prawym przyciskiem myszki i wybrać z listy poprawione słowo. Nie wymaga to żadnych umiejętności informatycznych :)
Temat przyklejam.

PostNapisane: 16 paź 2009, 20:00 
Pisarz
Pisarz

Imię: Kris
fiona napisał(a):
A ja popełniam, staram się stosować wszystkie zasady nauczone w szkole, no ale czasami mi coś umyka :razz:
Zgadzam się z Tobą Fionko w 100 % ja również kieruję się gównie zasadami wyniesionymi ze szkół począwszy od podstawowej aż po studia i uważam, że żadna maszyna nie zastąpi umysłu i myślenia. Tu dzięki Firefox-owi będziemy pisać pięknie cacy bez błędów, ale weźcie sobie kartkę i niech ktoś Wam podyktuje jakiś tekst zobaczycie kto ile wtedy byków napisze :P

Ostatnio edytowano 23 mar 2011, 21:19 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz
literówka

PostNapisane: 16 paź 2009, 20:44 
Moderator
Moderator

No przepraszam bardzo, a co maja powiedzieć ludzie z chorobami. I to, że ja robię błędy to znaczy, że jestem durna? Robię i to duże błędy po polsku. Nigdy się tego nie potrafiłam nauczyć. Aha no tak jestem głupia. Nie każdy jest w tym samym dobry wyobraź sobie. Ja np. jestem o wiele lepsza w angielskim niż polskim. W angielskim tyle błędów nie robię. Nie wiem czemu tak jest, ale jest i mimo, że się starałam nie potrafię. Nie można wszystkich do jednego worka wrzucać.

Ostatnio edytowano 23 mar 2011, 21:20 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz
literówki

PostNapisane: 16 paź 2009, 21:01 
Moderator
Moderator

Imię: Zbyszek
DZASTI napisał(a):
No przepraszam bardzo, a co maja powiedzieć ludzie z chorobami. I to, że ja robię błędy to znaczy, że jestem durna? Robię i to duże błędy po polsku. Nigdy się tego nie potrafiłam nauczyć. Aha no tak jestem głupia.
No nie Justynko, to niczyja wina, my moderatorzy winniśmy dopilnować by w danych nam tematach takowych nie było.

Bytom - Rozbark

PostNapisane: 16 paź 2009, 21:09 
Moderator
Moderator

Ja pisałam do Krisa, bo poczułam się urażona jak napisał:
Kris25 napisał(a):
że żadna maszyna nie zastąpi umysłu i myślenia.
I jakby nie było sporo ludzi robi błędy i dlaczego mamy sobie nie pomagać? I jeszcze jedno Kris nie wszyscy kończyli studia.

PostNapisane: 16 paź 2009, 22:09 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Kris25 napisał(a):
żadna maszyna nie zastąpi umysłu i myślenia
No wiec o to mi chodziło, dlatego tyle ile pamiętam to używam tego, nie chce wspomagać się maszynami, bo już w ogóle mozg nie będzie pracował przez te wszystkie pomagacze, które wszędzie nas otaczają.
DZASTI napisał(a):
No przepraszam bardzo, a co maja powiedzieć ludzie z chorobami. I to, że ja robię błędy to znaczy, że jestem durna?
Nie, nie DZASTI wydaje mi się, że nie o to chodziło Krisowi, bo jeśli ktoś ma problemy z ortografią związane z jakakolwiek choroba to na pewno nie nazwiemy go durniem, chodzi chyba o ludzi którzy sobie odpuszczają ortografie z czystego lenistwa.
DZASTI napisał(a):
I jakby nie było sporo ludzi robi błędy i dlaczego mamy sobie nie pomagać?
Pewnie, że sporo ludzi robi błędy, ale tak jak pisałam wyżej jeżeli nie są one popełniane przez chorobę tylko zwykle niedouczenie to takie wspomaganie się to jest zwykle pójście na łatwiznę wg. mnie. I tak jak Kris wspomniał co jak ktoś będzie miał napisać jakieś pismo czy list gdzie nie będzie programu poprawiającego błędy? Bo musi to np. napisać odręcznie, dopiero wtedy wyjdzie jakie błędy robi przez to, że ciężko zajrzeć do słownika ortograficznego czy sobie poprzypominać zasady, wyjątki, a tylko korzysta z tego, że ktoś czy coś go poprawia dla mnie to jest nie trenowanie umysłu, a jednak im więcej go używamy tym dłużej będzie nam służył.

Ostatnio edytowano 23 mar 2011, 21:37 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz
Brak dużych liter, spacji, literówki

PostNapisane: 16 paź 2009, 22:13 
Pisarz
Pisarz

Fionko jak zawsze masz rację ;) czytasz w moich myślach i za To Ciebie Lubię :*
P.S. Dzasti jeśli poczułaś się urażona to przepraszam ale źle odczytałaś mój post

PostNapisane: 16 paź 2009, 22:17 
Moderator
Moderator

I tak się z Wami nie zgadzam. Uważam, że takie coś jest przydatne, a tu na forum (z reszta jak i na innych) to bardzo widać, że wielu łodzią się takie coś by przydało. I tak się z Wami nie zgadzam. Uważam, że takie coś jest przydatne, a tu na forum (z reszta jak i na innych) to bardzo widać, że wielu łodzią się takie coś by przydało. No i chyba fora nie są po to by siedzieć ze słownikiem zanim coś napiszę. Są to o teraz co robię rzeczy. Jakby tak każdy miał najpierw wertować słowniki to by się nikomu nie chciało nic pisać.

PostNapisane: 16 paź 2009, 22:25 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

DZASTI napisał(a):
I tak się z Wami nie zgadzam. Uważam, że takie coś jest przydatne, a tu na forum (z reszta jak i na innych) to bardzo widać, że wielu łodzią się takie coś by przydało.
Ja nie mowie, że nie jest przydatne i jak ktoś chce niech z tego korzysta, ja jednak polegam w tej kwestii sama na sobie tyle ile pamiętam :smile:
Kris25 napisał(a):
Fionko jak zawsze masz rację czytasz w moich myślach i za To Ciebie Lubię
Może nie zawsze, ale często :wink: :razz:

Ostatnio edytowano 23 mar 2011, 21:43 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz
Brak dużych i polskich liter.

PostNapisane: 16 paź 2009, 22:36 
Moderator
Moderator

Ale zauważ, że tu (i nie tylko tu) wiele osób robi błędy i to w "prostych" słowach.

PostNapisane: 16 paź 2009, 23:02 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

DZASTI napisał(a):
Ale zauważ, że tu (i nie tylko tu) wiele osób robi błędy i to w "prostych" słowach.

Zgadza się, ale dlaczego tak jest? I ilu z nich nie zna zasad, a ilu przez chorobę to robi :neutral:

Ostatnio edytowano 23 mar 2011, 21:45 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz
Brak dużych liter, spacji i polskich znaków

PostNapisane: 16 paź 2009, 23:11 
Pisarz
Pisarz

Większości choroba to lenistwo :P

PostNapisane: 16 paź 2009, 23:28 
Moderator
Moderator

Program w firefoxie jest przydatny, jednakże uważam, że osoby, które mają problemy z ortografią powinny jak najbardziej korzystać ze słownika ortograficznego i utrwalać sobie zasady oraz pisownię. Ponieważ poprzez ten program niczego dobrego się nie wyniesie, bo on poprawia wszystko bez żadnych wyjaśnień. Oczywiście mowa tutaj o osobach, które nie z powodu choroby robią "byki", choć Ci z chorobą co robią to mają możliwość zainstalować program więc też choroba nie jest wytłumaczeniem - to wszystko to lenistwo ot co. Następna sprawa w języku polskim mamy polskie litery, dla przypomnienia : ą, ć, ę, ł, ń, ó, ś, ź, ż. Jak można kaleczyć język zapominając albo z lenistwa nie wstawiając ogonków ? Zresztą moim zdaniem to jak się pisze świadczy o człowieku. Bo jakby jakaś instytucja dostała pismo z błędem na błędzie to czy mieliby dobre zdanie o nadawcy tego pisma skoro nie potrafi albo mu się nie chce zajrzeć do słownika ortograficznego jeśli wie i widzi, że z pisownią jest na bakier ? The end :)

PostNapisane: 16 paź 2009, 23:40 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Tomek
kruszynka napisał(a):
... osoby, które mają problemy z ortografią powinny jak najbardziej korzystać ze słownika ortograficznego i utrwalać sobie zasady oraz pisownię. Ponieważ poprzez ten program niczego dobrego się nie wyniesie...
Oczywiście, ale jeżeli takiej osobie się nie chce, to niech użyje tego programu dla dobra (i z szacunku do) czytających, których błędy ortograficzne rażą.

PostNapisane: 17 paź 2009, 00:40 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
kruszynka napisał(a):
... osoby, które mają problemy z ortografią powinny jak najbardziej korzystać ze słownika ortograficznego i utrwalać sobie zasady oraz pisownię. Ponieważ poprzez ten program niczego dobrego się nie wyniesie, bo on poprawia wszystko bez żadnych wyjaśnień.
Wbrew pozorom używanie Firefoxa i poprawianie błędów może wiele wnieść dla innych. Ja np. jestem wzrokowcem. Jeśli kilka razy widzę słowo napisane z danym błędem ortograficznym, to po jakimś czasie mi się to utrwala i sama się potem zastanawiam, jak to powinno być poprawnie napisane.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 292 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]