Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 lis 2009, 13:02 
Moderator
Moderator

Biegunka

Dane tu przedstawione mają jedynie wartość informacyjną i nie mogą zastąpić profesjonalnej porady lekarskiej.

O biegunce mówimy wtedy, gdy kał jest oddawany w postaci płynnej częściej niż trzy razy dziennie. Większość osób miała w życiu biegunkę, na przykład w przebiegu przeziębienia, podczas wyjazdu na wakacje lub w sytuacji stresującej. Biegunka nie jest chorobą, lecz objawem podrażnienia lub stanu zapalnego śluzówki jelit, którego przyczynę należy ustalić.

Objawy

Częste oddawanie płynnego kału, w skład którego wchodzi niekiedy krew lub śluz. Biegunce mogą towarzyszyć bóle brzucha, gorączka i osłabienie. Przeważnie biegunka pojawia się nagle i po 2-3 dniach ustępuje. W niektórych przypadkach może jednak mieć charakter przewlekły i utrzymywać się tygodniami, a nawet miesiącami.

Przyczyny

Przeważnie biegunka powstaje w wyniku infekcji wirusowej jelit. Taka biegunka jest najczęściej nieszkodliwa i ustępuje w ciągu 2-3 dni. Jeżeli przyczyną biegunki jest zakażenie bakteryjne, np. pałeczkami Salmonelli, dochodzi do biegunki o cięższym przebiegu zazwyczaj z towarzyszącą gorączką. Niektóre drobnoustroje mogą wywołać groźne choroby, np. dur brzuszny, cholerę, czerwonkę. Także stres, nerwowość, problemy psychiczne, przyjmowanie leków lub alergia na niektóre produkty spożywcze mogą wywołać biegunkę. Rzadko wiąże się biegunkę z przewlekłym zapaleniem jelit, zaburzeniami hormonalnymi lub rakiem żołądka.

Powikłania

W ostrej biegunce może dojść do odwodnienia organizmu wskutek utraty płynów, przede wszystkim u dzieci i osób starszych. U niemowląt odwodnienie zagraża życiu. Przewlekłej biegunce często towarzyszą powikłania, jak np. niedożywienie i osłabienie.

Co możesz zrobić

* Podczas biegunki należy przyjmować dużo płynów i elektrolitów, aby zrównoważyć ich utratę. Nadają się do tego przede wszystkim herbatki, bulion i soki owocowe.
* W ostrej fazie biegunki powinno się oszczędzać jelita i jeść wyłącznie potrawy lekkostrawne, takie jak suchary, zupy, tarte jabłko lub ryż.
* Leki hamujące ruchy jelit można przyjmować jedynie przez krótki okres czasu i w szczególnych sytuacjach, np. w podróży. Leków tych nie można samemu podawać dzieciom.

Kiedy należy udać się do lekarza

* Jeśli biegunka i wymioty występują u niemowląt lub małych dzieci ( patrz biegunka u dzieci).
* Jeśli biegunce towarzyszy wysoka gorączka, silne wymioty, ból głowy i mdłości.
* Gdy w kale znajdują się krew i śluz.
* Gdy biegunka nawraca i towarzyszą jej bóle brzucha i utrata masy ciała.
* Jeśli na przemian występuje biegunka i zaparcie.
* Jeśli istnieje podejrzenie, że biegunka ma związek z przyjmowanymi lekami.
* Jeśli biegunka trwa więcej niż trzy dni, zwłaszcza u osób starszych.
* Jeśli środki domowe nie pomagają.

Co zrobi lekarz

Lekarz zbada pacjenta oraz spróbuje ustalić przyczynę biegunki. Może dodatkowo zlecić badanie krwi i kału. Leczenie zależy od przebiegu biegunki; w niektórych przypadkach lekarz przepisze leki. W ciężkich przypadkach konieczny jest pobyt w szpitalu i ewentualne nawodnienie dożylne, szczególnie małych dzieci i osób starszych.

Zapobieganie

* Myj dokładnie ręce wodą z mydłem bezpośrednio przed przygotowywaniem jedzenia i natychmiast po kontakcie z surowym mięsem.
* Zawsze płucz świeże warzywa i owoce.
* Myj deskę do krajania i noże używane do surowego mięsa, zanim użyjesz je do innych produktów spożywczych.
* Całkowicie odmrażaj mrożony drób przed gotowaniem. Jeśli to możliwe, odmrażaj go w lodówce, gdzie chłód zapobiegnie rozmnażaniu się bakterii.
* Zawsze podawaj drób dobrze ugotowany.
* Nie kładź mięsa (również drobiu) i ryb na tym samym talerzu, na którym leżały przed ugotowaniem.
* Przykrywaj jedzenie, aby zabezpieczyć je przed karaluchami, prusakami i muchami.
* Zachowuj ostrożność, wybierając jedzenie w barach sałatkowych, bufetach, stołówkach, itp.
* Przechowuj resztki potraw w lodówce, a jedzenie z pikniku w torbach-chłodziarkach, przy czym surowe i gotowane jedzenie przechowuj osobno.

z: http://serwisy.gazeta.pl/zdrowie/2,5117 ... OROBY.html

Leki które hamują biegunkę: http://apteka.epacjent.pl/c27,leki-na-biegunke.html
PS- nie polecam kupować przez neta leków -podałam tą stronę tylko dla informacji czyli jakie mogą być leki.

PostNapisane: 10 lis 2009, 15:09 
Moderator
Moderator

Tak, od siebie dodam że na biegunkę - można jeść borówki lub sok z borówek pić.

PostNapisane: 10 lis 2009, 16:21 
Junior Admin
Junior Admin

Imię: Agnieszka
Działa jeszcze Cola. Dla mnie najlepszy Stoperan - nigdy nie zawiódł.

PostNapisane: 11 lis 2009, 18:30 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Jeśli chodzi o zwykłą biegunkę, to mi pomaga gorzka czekolada! :-D

PostNapisane: 11 lis 2009, 20:58 
Junior Admin
Junior Admin

Katrin napisał(a):

A ile jej musisz zjeść? :-D

PostNapisane: 13 lis 2009, 16:55 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

LC napisał(a):
Katrin napisał(a):

A ile jej musisz zjeść? :-D

Wystarczy tabliczka! :-D

PostNapisane: 13 lis 2009, 17:12 
Moderator
Moderator

Imię: Zbyszek
Nie ma to jak, sraczka, na dzień dobry :lol:

Bytom - Rozbark

PostNapisane: 13 lis 2009, 17:32 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Widzę że mamy tu amatora! :-D

PostNapisane: 18 lis 2009, 13:33 
Moderator
Moderator

LC napisał(a):
Działa jeszcze Cola. Dla mnie najlepszy Stoperan - nigdy nie zawiódł.
Przy ostrej nawet Cola nie pomoże. Stoperan też biorę ostatnio pomógł ale na 2 godziny i potem od nowa wszystko.

Katrin napisał(a):
Jeśli chodzi o zwykłą biegunkę, to mi pomaga gorzka czekolada
Mi nie :)

PostNapisane: 18 lis 2009, 16:26 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Dla mnie najlepszy jest Laremid, od razu pomaga.

PostNapisane: 18 lis 2009, 17:54 
Junior Admin
Junior Admin

misiu100 napisał(a):
Dla mnie najlepszy jest Laremid, od razu pomaga.

Ja po Laremidzie cierpię jeszcze bardziej :)
Nie wiem, czemu tak działa na mnie. Zresztą, ja mam problemy z jelitami, i w sumie przyczyny kazali szukać w nich, bo biegunki same od siebie być nie mogą - ale badania jelit są straszne, toteż nie pójdę na nie nigdy w życiu, wolę nie wiedzieć, co tam mi siedzi, i raczę się Stoperanem - nadal - niweluje objawy, póki co, to działa :)

PostNapisane: 25 lis 2009, 10:20 
Junior Admin
Junior Admin

Kochani, jest jeszcze jeden sprawdzony sposób. Łyżka Amolu na cukier. Jak już nic nie pomaga, nawet Stoperan, to sięgamy po Amol. Jeszcze nigdy nie zawiódł.
Dla mnie to jednak ostateczność, bo ze względu na problemy z żołądkiem (prawdopodobnie wrzody), boję się podrażniać jego ścianek i przełyk.

PostNapisane: 28 lis 2009, 22:15 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Ciekawy temat.

Mnie ostatnio było ciężko na żołądku i wypiłam sobie colę, która to niby odrdzewia wszystko. Pomyslałam, ze wszystko minie bez żadnych scysji ze strony przewodu pokarmowego, atu jak mnie zakręciło...moment i już siedziałam na wc.

Czekolada owszem pomaga, ale to tylko praktykowałam kiedys gdy nie miałam nic na biegunke. Owszem, pomogło, lecz jeśli nie wiem od czego ta biegunka, to wole jej nie jeść, bo może być gorzej.

Oj nie przyjemne są dolegliwości układu pokarmowego. Czy to wymioty, czy rozwolnienie, jednakowo potrafi wymęczyć.

Często miewam biegunki, krótkie lecz ostre. Poprostu przeleci mnie kilka razy wciągu dnia i jest spokój. Staram sie nie leczyc od razu jakimiś lekami, bo jeśli cos mi lezy na jelitach to niech sobie wyjdzie :-). Robię sobie jeden dzień diety i duzo piję mocną gorzką herbatę. No i pomiędzy wizytami w toalecie leżę, bo takie przeczyszczenia strasznie mnie osłabiają.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]