Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 gru 2007, 13:06 
Moderator
Moderator

Będzie można pisać maturę z religii? Owszem. Już za trzy lata maturzyści będą mogli zdawać egzamin dojrzałości z wiedzy o Bogu. Ale to nie wszystko. Religia będzie wliczać się także do średniej ocen, która ma wpływ na rekrutację do liceów.

Często uczniowie nie mają wyboru między religią a innym przedmiotem. Szkoły nie mają pieniędzy na nauczanie dodatkowych przedmiotów

fot. Marcin Biodrowski
"Harmonijna współpraca" MEN z Kościołem katolickim przynosi powoli skutki. Religia oraz wszystkie inne przedmioty dodatkowe będą wpisywane na świadectwie, a ocena z nich będzie wliczona do średniej. Decyzja ta wzbudziła falę dyskusji - sporo uczniów uważa, że średnią będzie można sztucznie zawyżyć. A to dlatego, że o dobrą ocenę z religii przecież nietrudno. Sztuczne zawyżanie średniej budzi wątpliwości Ryszarda Legutko, nowego ministra edukacji. Od średniej bowiem zależy, czy uczeń otrzyma świadectwo z paskiem, stypendium czy też dostanie się do dobrego liceum. Tutaj walka między gimnazjalistami toczy się już nie o byle co - za czerwony pasek na świadectwie można zyskać nawet 10 dodatkowych punktów przy rekrutacji do liceum.

Wątpliwości ministra budzi też obowiązek chodzenia na przedmioty dodatkowe. Uczniowie, którzy nie chcą uczęszczać na religię, powinni mieć do wyboru inny przedmiot, np. etykę. I tu znów zaczynają się problemy - w wielu szkołach brakuje pieniędzy i nauczycieli na zorganizowanie dodatkowych lekcji, z których ocena również wliczałaby się do średniej.

To jednak nie koniec religijnego sporu. MEN chce już za trzy lata wprowadzić religię jako jeden z przedmiotów maturalnych. Tym samym każdy maturzysta, który chce zdawać np. na teologię, mógłby zdawać egzamin z wiedzy o wierze katolickiej. Już w tym roku licealiści będą znali zasady zdawania matury z religii.

Często zdarza się, że katecheci nie oceniają wiedzy ucznia, tylko regularne chodzenie na mszę oraz dodatkowe nabożeństwa, np. różaniec. Tym samym ocena z religii często wystawiana jest niesprawiedliwie. Zdaniem Kościoła, nie religijność powinna być przedmiotem oceny, a jedynie wiedza zdobyta podczas lekcji. W tym miejscu nasuwa się również inne pytanie: Co z uczniami, którzy wyznają inną wiarę niż katolicyzm?

Sojusz Lewicy Demokratycznej zapowiedział, że złoży wniosek do Trybunału Konstytucyjnego o stwierdzenie niezgodności z Konstytucją nowego rozporządzenia.

z: http://e-lama.pl/artykul.php5?id=3842

[ Dodano: Wto Gru 04, 2007 12:09 ]
Myśle że to juz przesada żeby wliczać srednia ocen z religii na świadectwo, to jest niesprawiedliwe.

PostNapisane: 6 gru 2007, 12:49 
Junior Admin
Junior Admin

Imię: Agnieszka
Zawsze może sobie podwyższyć średnią ocen :) Z religii zazwyczaj ma się dobre oceny :) To są pozytywne strony, ale jak się to będzie miało do osób, które na religie nie chodzą?? Tu powstaje problem.

PostNapisane: 7 gru 2007, 19:40 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Marta
Nie no wliczanie religii do średniej czemu nie zawsze można ssobie podwyższyć średnią. Ale co do matury moim zdaniem nonsens. A co będzie z tymi uczami, wydaje mi się, że na ich świadectwie nie będą brali religii pod uwage.

PostNapisane: 11 gru 2007, 15:51 
Pisarz
Pisarz

Jeżeli religia będzie na maturze, to nie oznacza, że każdy ją będzie zdawał, ale tylko ten, kto chce. To chyba naturalne. Nikt nie każe nikomu zdawać historii sztuki, więc z religią będzie podobnie. I to chyba uczciwe, by uczniowie, którzy rzeczywiście interesują się religią, mieli możliwość zdawania jej na maturze.

Skoro można zdawać wiedzę o tańcu, to dlaczego tak się ludzie unoszą, gdy mowa o religii?

Mnie też nic a nic nie obchodzi jakaś fizyka, uważam za stratę czasu fakt, że uczyłem się tego przedmiotu tyle lat, ale nie odmawiam nikomu prawa zdawania go na maturze. Jeżeli chodzi o religię, to mam identyczne zdanie.

Uczniowie, którzy nie chodzą na religię, teoretycznie powinni mieć etykę, ale w praktyce to różnie wychodzi.

Swoją drogą, to dziwne, jakbym mieszkał w kraju muzułmańskim, to swoje dziecko posłałbym na tamtejszą religię, żeby poznało podstawy tej religii i wiedziało, jak się poruszać w społeczeństwie wyznającym islam, więc nawet jeżeli ktoś w Boga nie wierzy, to według mnie śmieszne jest wymaganie, by jego dziecko nie uczęszczało na takie lekcje. Jeszcze nie słyszałem, żeby się ktokolwiek nawrócił poprzez uczestnictwo na religii. ;)

PostNapisane: 11 gru 2007, 17:13 
Junior Admin
Junior Admin

Imię: Agnieszka
Nawet nie wiesz Emil jak ja się cieszę, że nie jestem osamotniona w swoim myśleniu..... :przytul:

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]