Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 wrz 2006, 22:26 
Pisarz
Pisarz

Urzędy, banki itp. to miejsca, z którymi mamy do czynienia co jakiś czas, a czasami nawet dość często. Dla osoby zdrowej załatwienie jakiejś sprawy jest o tyle łatwiejsze, że nie ma ona na swojej drodze przeszkód w postaci barier architektonicznych. ON mają często wielki problem z dostaniem się do banku, urzędów i innych ważnych miejsc.

Na początku zajmijmy się bankiem. Jak wiadomo powinno być to miejsce ogólnodostępne, jednak nie zawsze tak jest. Bank musi być przystosowany do potrzeb wszystkich ludzi, zdrowych i chorych, w końcu z tego się utrzymuje. Wyobraźmy sobie taką scenkę: ON podjeżdża pod bank, po jednej stronie są schody bez barierki, po drugiej podjazd dość stromy, nie posiadający również barierki, ON narażając własne zdrowie podjeżdża pod podjazd, kiedy jest już prawie u celu, na jego drodze pojawia się stopień. W takich momentach to aż idzie się załamać. Jestem osobą niepełnosprawną, nie jest mi łatwo z poruszaniem się, a bariery potęgują tylko stres wywołany bezsilnością.

W mieście zamieszkiwanym przeze mnie dostanie się do banku nie jest sprawą prosta. Natomiast w bankach online nie wszystko się da załatwić i chcąc nie chcąc trzeba iść do banku osobiście, tylko najpierw trzeba się do niego dostać. Częsty widok jaki się spotyka to nie przystosowany bank, jednak są i takie, które po części spełniają wymogi osób niepełnosprawnych. Przed bankiem często możemy napotkać próg oraz wysoki krawężnik, które już na samym początku stwarzają przeszkodę w pokonaniu drogi do banku. Później oczywiście są schody przeważnie bez barierki, choć zdarzają się i wyjątki, oraz podjazdy, które są, albo strome i to w dodatku bez barierki, albo maja inna wadę. Kiedy już dostaniemy się do banku, mogą nas przywitać schody bądź śliska podłoga (kafelki). Niejednokrotnie doświadczyłam tego, że musiałam pokonywać mały kawałek kilka minut, bo się ślizgałam na kafelkach, na których znajdował się piasek co czyniło, że było ślisko. Okienka w banku są zbyt wysoko, żeby osoba na wózku mogła swobodnie się porozumieć z kim trzeba. Wszystkie osoby niepełnosprawne wiedzą jak trudno jest załatwić cos w banku bądź urzędzie. Kiedy odbierałam swój dowód osobisty to musiałam wejść po dość wysokich schodach, co dla osoby niepełnosprawnej nie jest rzeczą prosta.

Dlaczego nikt nie pomyśli o nas, o osobach niepełnosprawnych? Czy to tak ciężko sprawić, żeby świat wydawał się bardziej przyjazny i otwarty na osoby, które nie są sprawne?

Możesz także odsłuchać ten post:
<script type="text/javascript" src="http://www.wrzuta.pl/embed_audio.js?key=4pvTdhfPW9d&login=w958&width=450&bg=ffffff"></script>

Ostatnio edytowano 23 wrz 2009, 15:37 przez Joanna, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 7 mar 2007, 12:02 
Moderator
Moderator

skads ja to znam :wink:

PostNapisane: 7 mar 2007, 14:01 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
Ja miałam okazję się przekonać, że to dosyć częste zjawisko. Mam to szczęście, że najbliższy oddział mojego banku nie ma żadnego schodka, średni krawężnik i można to jeszcze uznać za "dostosowany". Jednakże kiedy byłam w Opolu w banku... masakra. Do bankomatu - dwa schodki (dosyć strome jak na mnie) - do banku ok. 6-7.
Nie ma to jak XXI wiek....:/

PostNapisane: 7 mar 2007, 14:49 
Moderator
Moderator

Imię: Katarzyna
u mnie banki dostosowane ale Starostwo tragedia :sad: na pisaniu o barierach sie koczy

PostNapisane: 7 mar 2007, 20:47 
Pisarz
Pisarz

U mnie z 3-ech banków 2 dostosowane,starostwo,USC,US czy PCPR absolutnie nie przystosowane -zgroza w XXI wieku..... :sad:

Obrazek

PostNapisane: 7 mar 2007, 21:53 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
Ja mam to "szczęście", że PCPR jest na parterze i jest podjazd, zaś Starostwo ma windę, nawet zewnętrzną, bo drzwi wejściowe mają schody. Ja sobie nie wyobrażam życia w takim mieście, gdzie nic nie ma dostosowanego - u mnie nawet kino jest jest dostosowane (wchodzę tylnym wejściem). Jedynie co niedostosowane u mnie i co najbardziej mi ciąży to Ośrodek Zdrowia - jest winda, ale chyba przedwojenna, zaledwie na 3 stojące i to z trudem. Także podjazd daje wiele do życzenia. Chodniki jeszcze można przeżyć - już się nauczyłam gdzie zjeżdżać, gdzie wjeżdżać itp.
Wygląda na to, że musimy kombinować. Dla innych jeden schodek nie ma znaczenia, dla nas - staje się niekiedy barierą nie do pokonania (samemu). Smutne, ale prawdziwe... :sad:

PostNapisane: 15 mar 2007, 16:59 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

niestety sama prawda
a tyle sie mowi o dostosowaniu o tymze nam tez ma byc lepiej nie?
ehhhh

PostNapisane: 1 maja 2007, 09:56 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Marta
Moje miasto nie jest kompletnie przystosowane, choć i tak jest lepiej jak było...
Najgorszym problemem dlla mnie są nie równe chodniki i wysokie krawęźniki. Chciałabym, żeby w sklepach były podjazdy na wózki. Ostatno wybrałam się z mamą i moją siostrą na zakupy (13 maja mam komunie u siostrzenicy i chciałam sobie coś kupić) z 4 na 5 sklepów były wysokie schody, dobrze, że jako tako chodzę przy pomocy to weszłam po tych schodach, ale w innym przypadku nie wiem jak to by było. Podobnie jest z urzędami, bankami, złotnikami czy zegarmistrzami :/ Mam nadzieję, że bedzie lepiej, bo na razie mają chęci, ale z tych checi to jeszcze daleko do realizacji. :/

PostNapisane: 4 maja 2007, 13:18 
Pisarz
Pisarz

Moje miasto nie jest kompletnie przystosowane dla ON, a chodzenie do urzędów to przykry obowiązek dla osoby ON. Jak sa chodniki rowne to krawezniki wysokie i wszedzie schody, oraz sliska posadzka.

PostNapisane: 5 maja 2007, 10:46 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Znam ten ból... Pozostaje wierzyć, że z czasem wszystkie bariery zostaną zlikwidowan :) Tylko zastanawiam się za ile lat to będzie :?: :neutral: Mam nadzieje, że tego doczekam, chociaż jak widzę postępy, choć by w moim mieście to mam wątpliwości...

PostNapisane: 17 maja 2007, 22:35 
Moderator
Moderator

Imię: Katarzyna
dzis posłam złozyc wniosek o wymiane Dowodu
bo do koca roku wszyscy co maja te ksiażeczkowe musza je zmienic
jest tych osób ponad 9 milionów...

co prawda w uzedzie podiazd duze dzwi i niby wszysko ok On nie czekają
nawet jest wc dla ON - ale na tym koniec dobrego
jak tylko weszłam do pokoju o który mi chodzło okazało sie ze wcale nie jest tak rózowo okienko w którym miałam złozyc papiery miałam wysoko nad głową
i nie da rady sie podpisac...
pan wyszedł do mie zza szyby do stolika ale pomieszczenie było tak maleńkie ze mu przejechałam niechcacy po palcach wózkiem jak sie cofnełam zeby drzwiami nie oberwac od jednej pani...

PostNapisane: 24 cze 2007, 15:27 
Moderator
Moderator

U mnie tez nie jest tak świetnie z podjazdami windami i schodami dla wozkowiczów. Urzedy tj. Starostwo , urzad gminy czy inne sa nie dostosowane dla ON choc powinny ale my przeczież mamy prawo zadać likwidacji barier- patrz Karta Praw Osob Niepelnosprawnych punkt 8 - http://www.integracja.org/ledge/x/997;j ... 6AF.tomcat

[ Dodano: Nie Cze 24, 2007 15:32 ]
chociaz jak obserwuje swoje miasto zaczyna sie troche zmieniać na lepsze, winda powstala w ZOZ po iluś tam latach nieobecnosci i oby tak dalej :smile: A czemu tak jest :?: bo urzednicy mysla ze skoro jesteśmy ON to na pewno bedziemy siedziec w domu i wysługiwac się kims innym do załatwiania naszych spraw bo skoro nie walczymy o likwidacje barier to niby jest oki.

PostNapisane: 27 wrz 2007, 22:41 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

W międzyzdrojach Stomatolog, ginekolog oraz poradnia "K" znajduje się w poniemieckim budynku na drugim pietrze , windy oczywiście nie ma, a schody sa dosc wysokie bo to stare budownictwo, na szczescie jest podjazd do poczty i apteki, a pamietam ze kiedyś nie było

PostNapisane: 28 wrz 2008, 17:14 
Dobry duch
Dobry duch

1 Utworzyć coś na kształt grup policyjnych zajmujących się zwalczaniem barier budowlanych na rzecz "ON" która mogłaby nakładać bardzo wysokie grzywny finansowe dla właścicieli lokali mieszkalnych, placówek handlowych i gastronomicznych, szkół i innych obiektów użyteczności publicznych jak kina, urzędy stacje kolejowe i dworce autobusowe za nie dostosowanie swych budynków i parkingów względem "ON". A pieniądze otrzymane w ten sposób zasilałyby domy opieki społecznej i podobne sprawy, np. na zapłaty za pracę opiekunów którzy opiekują się całą dobę "ON" szczególnej troski i przewlekle chorymi a skończywszy na poprawie naszych skromnych rent....
2 Kary 10-cio krotnie wyższe od kosztów tych ułatwień dla "ON" a za dalsze odciąganie się od dostosowań karę dwukrotnie podnosić.... Wtedy i my skorzystamy i rząd na nakładaniu kar a bariery będą znikały... Polakom trzeba wlać trochę oleju do tych pustych ŁBÓW... Wtedy będą dla nas grzeczniejsi, będą nasz zauważać pod presją wysokich kar......
Cytuj:
Nie oglądaj się na rząd, bo wyręczając go, możesz zrobić dużo dobrego, zaś on nie wyręczy cię w niczym.

Obrazek

NORBI

PostNapisane: 30 wrz 2008, 13:06 
Moderator
Moderator

Imię: DZASTI
Ja wspomnę o sklepach. Przykład Lidl (jest tani jak się dostaniesz ;) a jak juz dostaniesz o nie wyjdziesz ;) ) Żeby wejśc do sklepu muszę przejechać pod tym dla wózków, bo nie ma normalnego wejścia, jest kołowrotek (czy jak to się zwie) gdzie na wózku nie dam rady no i to pod czym wózki (ale nie te dla ON) przejeżdzają.
Oki juz się dostałam zakupy zrobione i kolejny problem, przejście między kasami tak wąskie, że wózkiem sie nie przecisnę.
Kochamy Lidla.

PostNapisane: 4 paź 2008, 16:14 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Katarzyna Metzger napisał(a):
jak tylko weszłam do pokoju o który mi chodzło okazało sie ze wcale nie jest tak rózowo okienko w którym miałam złozyc papiery miałam wysoko nad głową

U mnie było tak samo, na szczęście, że się poruszam, to mogłam wstać i się podpisać. Pomieszczenie również było małe, że zmieściłam się tylko ja i moja mam i koniec a i to miałam problem z obróceniem wózka.
asia_86 napisał(a):
bo urzednicy myślą, że skoro jesteśmy ON to na pewno bedziemy siedziec w domu i wysługiwac się kims innym do załatwiania naszych spraw bo skoro nie walczymy o likwidacje barier to niby jest oki.

Dokładnie tak myślą i dlatego trzeba to zmienić. Wtedy i bariery będą mniejsze albo nie będzie ich wcale.

Ja miałam ostatnio taką sytuację zachciało się nam mi i Mamie tostów, a że byłyśmy na mieście to podjechałyśm pod jedną z "budek" z tostami. Wyobraźcie sobie, że blad tej budki był tak wysoki, że nie było mnie widać. Jeśli była bym tam sama to nie miała bym jak zapłacić, bo nawet ręką bym nie sięgła, a co dopiero mówić o odebraniu tosta. Niestety zrobiłyśmy bląd, bo Mama kupiła i zapłaciła za te tosty. Poźniej Mama stwierdziła, że mogła się schować albo udawać, że mnie nie zna i ja mogłam kupić i zapłacić. I zaczęłyśmy się zastanawiać co by zrobiła sprzedawczyni, bo o normalnej zapłacie i odebraniu tosta nie było mowy, bo blad był za wysoko. Ciekawa jestem czy by wyszła, z budki i podała mi tego tosta jak należy :?: Praktycznie mogłabym wstać jeśli już bym wymagała tego sytuacja i odebrać tego tosta, ale babka tego nie wiedziała. Z twierdziłyśmy obie z Mamą, że następnym razem przeprowadzimy taki "test", bo obie jesteśmy ciekawe jak postąpi i się zachowa ta pani... To się nazywa przystosowanie... ;/

Ostatnio edytowano 4 paź 2008, 16:17 przez Pflaume, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 5 paź 2008, 00:09 
Moderator
Moderator

Pflaume napisał(a):
Wyobraźcie sobie, że blad tej budki był tak wysoki, że nie było mnie widać

Mam to samo. Gdyby Maćka ze mną zawsze nie było jak z domu wychodzę to by mnie widać nie było, a żem bardziej głucha od pnia to nie wiem czy by mnie słyszeli, bo nie usłysze jak odpowiadają.

PostNapisane: 6 paź 2008, 15:06 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

DZASTI napisał(a):
domu wychodzę to by mnie widać nie było, a żem bardziej głucha od pnia to nie wiem czy by mnie słyszeli, bo nie usłysze jak odpowiadają.

No, to masz jeszcze gorzej, bo podwojny kłopot ;/

PostNapisane: 7 paź 2008, 16:12 
Dobry duch
Dobry duch

Niepokorna napisała
Cytuj:
Ja mam to "szczęście", że PCPR jest na parterze i jest podjazd, zaś Starostwo ma windę, nawet zewnętrzną, bo drzwi wejściowe mają schody. Ja sobie nie wyobrażam życia w takim mieście, gdzie nic nie ma dostosowanego - u mnie nawet kino jest jest dostosowane (wchodzę tylnym wejściem). Jedynie co niedostosowane u mnie i co najbardziej mi ciąży to Ośrodek Zdrowia - jest winda, ale chyba przedwojenna, zaledwie na 3 stojące i to z trudem. Także podjazd daje wiele do życzenia. Chodniki jeszcze można przeżyć - już się nauczyłam gdzie zjeżdżać, gdzie wjeżdżać itp.
Wygląda na to, że musimy kombinować. Dla innych jeden schodek nie ma znaczenia, dla nas - staje się niekiedy barierą nie do pokonania (samemu). Smutne, ale prawdziwe...

To Ty się masz jak pączek w maśle, Ewo a pomyślałaś o innych "ON", a pomyślałaś o dworcu PKP/PKS jak ci "ON" na wózkach mają dostać się na perony??? Kombinować???? Jak długo???? Dlatego utworzyłem tą ankietę aby podliczyć ile na tym forum jest "ON" co zgadzają się, bądź nie zgadzają na tą petycję... Uważam iż jakby ta petycja poszła kolejny raz w kosz to ta akcja byłaby tak długo kontynuowana aż ktoś raczyłby poczytać .... A nie rezygnować za którymś razem... Trzeba było słać ją w dużych ilościach z taką intensywnością aby zablokowała odbiorcom pocztę e-mail......

NORBI

PostNapisane: 9 paź 2008, 13:02 
Moderator
Moderator

Pflaume napisał(a):
No, to masz jeszcze gorzej, bo podwojny kłopot ;/

Powoli się do tego przyzwyczajam. Po prostu są miejsca gdzie sama nie dam rady.
Ale już spokojnie ostatnio (aż Maciek się zdziwił) on stał w kolejce po cos tam ja sobie podjechałam do innego stoiska i bez problemu kupiłam co miałam, od razu w takich sytuacjach mówię "Przepraszam jestem bardziej głucha od pnia, prosze wolno mówić, bo czytam z ruchu ust" Nie zawsze mi się udaje czytać, bo w końcu od dwóch lat jestem bardziej głucha od pnia i większość tego czasu spędziłam po szpitalach gdzie nie rozmawiano ze mną. Dopiero teraz jak jestem w domu to oglądam duzo TV by się uczyć i Maciek sto razy coś woli powtórzyć niż raz napisać, żebym się uczyła.

[ Dodano: Czw Paź 09, 2008 13:04 ]
62norbi napisał(a):
Ewo a pomyślałaś o innych "ON", a pomyślałaś o dworcu PKP/PKS jak ci "ON" na wózkach mają dostać się na perony???

Ewa nigdzie nie napisała , że nie myśli o innych tylko jak ona ma z danym urzędem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]