Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 cze 2010, 21:57 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Monika
W internecie pojawiły się jakiś czas temu informacje, że dziewczyny (zdrowe), aby być wyższe poddają się operacji, podczas której zakładany jest ten aparat w celu wydłużenia kości. Wczoraj poznałam 17 letnia dziewczynę w szpitalu - przywieziono ja z Poznania, gdzie miała ów zabieg. Przed zabiegiem miała 151 cm wzrostu, a teraz 161. Rodzice zapłacili 15 tys. Moim zdaniem to ludzka głupota. Sama z siebie zrobiła kalekę :evil: A co wy o tym sadzicie? Czy rodzice waszym zdaniem dobrze postąpili płacąc za zabieg chcąc, aby córka " wyleczyła " się z kompleksów? Dodam, że operacja była jakieś 6 miesięcy temu, a ona dalej ma problemy z chodzeniem.

Ostatnio edytowano 25 paź 2010, 11:28 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz
ortografia

PostNapisane: 11 cze 2010, 22:29 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

monisia118 napisał(a):
W internecie pojawiły się jakiś czas temu informacje, że dziewczyny (zdrowe), aby być wyższe poddają się operacji, podczas której zakładany jest ten aparat w celu wydłużenia kości. Wczoraj poznałam 17 letnia dziewczynę w szpitalu - przywieziono ja z Poznania, gdzie miała ów zabieg. Przed zabiegiem miała 151 cm wzrostu, a teraz 161. Rodzice zapłacili 15 tys. Moim zdaniem to ludzka głupota. Sama z siebie zrobiła kalekę :evil: A co wy o tym sadzicie? Czy rodzice waszym zdaniem dobrze postąpili płacąc za zabieg chcąc, aby córka " wyleczyła " się z kompleksów? Dodam, że operacja była jakieś 6 miesięcy temu, a ona dalej ma problemy z chodzeniem.

W przypadku wzrostu 150cm to faktycznie głupota. Taki wzrost wcale nie jest jakiś patologiczny czy niezwykły. Tutaj ewidentnie chodziło o leczenie głupich kompleksów (tak samo jak w przypadku kobiet powiększających sobie piersi). Nawet moja babcia (całkowicie zdrowa osoba) ma niewiele ponad 150 cm wzrostu (moja ciotka ma nawet trochę mniej) i jakoś nikt tego nie postrzega jako problem. Inna sprawa w przypadku realnych zaburzeń wzrostu, gdzie dana osoba ma wzrost rzędu 100-130 cm. Ale tak czy siak uważam, że wydłużanie kości to nie jest pożądana droga do poprawy jakości życia w takim przypadku. Trzeba jeszcze uwzględnić liczne, potencjalne komplikacje i powikłania, które się wiążą z takim zabiegiem. Do tego nie u każdego kończy się to sukcesem - niektórzy zdołają wydłużyć swoje kości nawet o 30+ cm, a u innych skończy się na niecałych 10-ciu. A ból związany z takimi operacjami jest ogromny. No i dochodzi wyłączenie człowieka z normalnego życia na jakieś 1-2 lata.

PostNapisane: 25 paź 2010, 11:51 
Moderator
Moderator

Imię: Katarzyna
Wielu z nas wie co to znaczy takie cierpienie mieliśmy często po parę i bolało strasznie, były różne dobre i złe rzeczy z tym związane. i dlatego nam się nasuwa myśl : "Nigdy nie położę się pod nóż dla kaprysu, nie zapłacę za zadawanie mi bólu" - umie to będą tatuaże, kolczyki w pępku itp. Dlatego głupota to jest ale zabronić nie możemy.
Czy to było np. konieczne? Czy ta operacja naprawdę da jej szczęście? Wielu lekarzy twierdzi, że jak się leczy kompleksy operacjami, to jest źle. Można bowiem zatracić granice i poprawiać wszystko po kolei. A nie o to przecież chodzi.
Czy ta dziewczyna miała wsparcie rodziny - że to nieważne, terapię u psychologa. Czy stwierdzono, że to jedyny sposób i ona to zniesie. Tego nie wiemy, a operacje wychodzą różnie może być wyższa i mniej sprawna. I zacznie się nowy kompleks, który może zostać na zawsze...

PostNapisane: 25 paź 2010, 19:10 
Pisarz
Pisarz

Imię: Greg
Bycie wysokim jest modne. Tam gdzie to jest rzadkie np w Chinach. Mają forsę to niech sobie robią co chcą. :)

PostNapisane: 25 paź 2010, 19:35 
Moderator
Moderator

Imię: Katarzyna
Greg_Zorba mnie tam wisi chcą niech robią problem w tym, że może tej dziewczynie nikt nie wytłumaczył, że może się nie powieść, że skutki uboczne. A jak nigdy nie będzie chodzić normalnie to co? Wiadomo jej ryzyko ale szkoda by było. I to już nie o to chodzi, że sama chciała, czy też nie...
Greg_Zorba napisał(a):
Bycie wysokim jest modne. Tam gdzie to jest rzadkie np w Chinach.

Tak tylko tam przed operacją tego typu są pacjenci kierowani do psychiatry. Ja bym tych rodziców też wysłała dla pewności.

PostNapisane: 25 paź 2010, 20:29 
Junior Admin
Junior Admin

Imię: Agnieszka
Katarzyna Metzger napisał(a):
mnie tam wisi chcą niech robią problem w tym, że może tej dziewczynie nikt nie wytłumaczył, że może się nie powieść, że skutki uboczne.

Jak nie wytłumaczył. To nie jest zabieg kosmetyczny, np. epilacja brwi, to jest operacja. Przed każdą operacją jest rozmowa, operacja to ostateczność. Każdy lekarz musi poinformować pacjenta, jakie ryzyko niesie ze sobą zabieg. Dziewczyna nie szła w ciemno, była świadoma. Psycholog też na pewno z nią rozmawiał.
Tak, więc to był ich świadomy wybór, dziewczyny na pewno siłą do tego nie zmusili. Konsekwencje ponosi, ale na pewno wiedziała, że takowe mogą być.
Ciężko mnie oceniać postępowanie rodziców, ponieważ nie znam rodziny i nie wiem, tak naprawdę, jakie mieli problemy, dlaczego zdecydowali się zapłacić te pieniądze. Chcieli dla swojego dziecka na pewno jak najlepiej...
Mateo napisał(a):
Tutaj ewidentnie chodziło o leczenie głupich kompleksów

Nie ma głupich kompleksów. Dla każdego jego kompleks jest jego tragedią, z którą sobie nie może poradzić.

PostNapisane: 29 paź 2010, 22:56 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Oglądałam programy o niskich ludziach,którzy robią sobie takie operacje by choć trochę zrobić się wyższymi.By ułatwić sobie życie.Powikłania zawsze mogą wystąpić,jak przy każdej operacji. Taka operacja wiąże się z długim i bolesnym procesem ''leczenia''.

PostNapisane: 30 lis 2011, 16:44 
Mile widziany
Mile widziany

Imię: Alex
Jako, że jestem adminem strony o ilizarowie pisze do mnie mnóstwo osób - czy to maile czy na GG. Połowa z nich to ludzie całkowicie zdrowi, którzy chcą być wyżsi. I to nie tylko dziewczęta (najczęściej ze wzrostem średnio 160cm chcąc uzyskać 170), ale także chłopcy chcący dobić do 180-190. Osobiście nie udzielam informacji osobom zdrowym na temat leczenia ilizarowem. Uważam, że to niepotrzebne. Gdybym ja nie musiała mieć ilizarowa przez nierówne kończyny i stopę końsko-szpotawą z pewnością nigdy bym się na niego nie zdecydowała, a mój wzrost nie przekracza 160cm.

Tak czy inaczej, osoba chora (wymagająca interwencji ilizarowem) uzyska u mnie informacje, zdrowa nie. Nie chcę mieć na sumieniu później jej ewentualnej niepełnosprawności.

PostNapisane: 30 lis 2011, 20:30 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Jestem w mega szoku, że ktoś chce się na to decydować tylko po to by byś wyższym. Szok. Zamurowało mnie. Jak byłam na oddziale septycznym w Warszawie był facet po wypadku, za pomocą tego aparatu składali mu kość wlazł gronkowiec, reszty chyba opisywać nie muszę...

A ja problemów nie mam bo
Cierpienie nie jest w cenie
Jedyne co polecam to
Ponowne narodzenie

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]