Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 31 lip 2007, 13:52 
Junior Admin
Junior Admin

Imię: Agnieszka
Spamerzy coraz częściej zaczynają używać plików w formacie PDF jako drogi do obejścia filtrów wychwytujących niechciane wiadomości.

Specjaliści zajmujący się walką z niepożądaną korespondencją po raz pierwszy zauważyli spam w postaci PDF na początku czerwca bieżącego roku. Do końca miesiąca wiadomości z załącznikami PDF stanowiły już cztery procent ogółu niechcianych maili. Wraz z nadejściem lipca technika ta stała się jeszcze bardziej popularna i jej procentowy udział w całości „wiadomości śmieci” stanowił już sześć procent, od czasu do czasu osiągając jeszcze większe ilości.

Jak powiedział Ralf Iffert z firmy IBM, „Jeżeli spam z PDF będzie ewoluował jak spam oparty na plikach graficznych to musimy być przygotowani na to, że może on stanowić dwadzieścia procent lub nawet więcej ogółu spamu. Właściwie możemy spodziewać się jego wzrostu w znacznie szybszym tempie niż dwuletni wzrost spamu opartego na plikach graficznych.".

O ile coraz większa ilość filtrów niechcianych wiadomości dobrze radzi sobie z dotychczas znanymi formami spamu to zdecydowana większość z nich nie potrafi sprawdzać zawartości plików PDF.

Źródło: http://newsroom.chip.pl/

PostNapisane: 8 sty 2008, 16:34 
Junior Admin
Junior Admin

Imię: Agnieszka
W tym temacie proszę o wklejanie wszelakich wiadomości z sieci dotyczących np. informacji o wirusach, etc.

Tutaj nie komentujemy:)

Uwaga na ostrzeżenia przed wirusem!
Fałszywe ostrzeżenia przed wirusem komputerowym krąży pocztą elektroniczną. Eksperci przestrzegają, że taka wiadomość sama może być źródłem wirusa.
Wiadomość ze sformułowaniem "uwaga na groźny wirus" w tytule zawiera ostrzeżenie przed "najgorszym wirusem, o jakim informowało CNN, zaklasyfikowanym przez Microsoft jako najbardziej niszczycielski z wszystkich, które kiedykolwiek pojawiły się".

- Nie należy otwierać żadnych wiadomości o nazwie "invitation" i od razu wyłączcie komputer. (...) Jest to wirus, który "otwiera" znicz olimpijski, który pali dysk twardy. (...) Prześlij tego maila do znajomych, skopiuj i wyślij do przyjaciół i osób z listy kontaktów - pisze nieznany autor wiadomości. Takie ostrzeżenia to oszustwo, które czasem nawet może stanowić zagrożenie - ocenia dyrektor biura prasowego firmy produkującej oprogramowanie antywirusowe Kaspersky Lab Polska, Piotr Kupczyk.

Jak powiedział Kupczyk, rozsyłane przez e-mail ostrzeżenie o wirusie to nie rzadkość, wciąż jednak są internauci, którzy biorą takie informacje serio i rozsyłają je do znajomych.

- Tymczasem każda wiadomość może zawierać szkodliwy program. Nawet nie trzeba otwierać ani pobierać na dysk żadnego załącznika, wystarczy samo otwarcie wiadomości. Poza tym, nawet jeśli ta wiadomość nie jest niebezpieczna, rozsyłanie jej jest uciążliwe dla osób, które ją dostaną. Te, które uwierzą w jej treść, niepotrzebnie będą się niepokoić. Ci, którzy się nie nabiorą, zmarnują czas na usuwanie zbędnych wiadomości - powiedział.

Oszustwo, jak zaznaczył Kupczyk, łatwo rozpoznać. Profesjonalne ostrzeżenia przed wirusami nie są sformułowane w tak alarmistyczny sposób i zawsze są podpisane. Poza tym, nieprawdziwe jest ostrzeżenie przed wirusem który "pali dysk twardy".

- Czasy wirusów, które niszczyły sprzęt komputerowy, minęły. Obecnie wirusy służą do kradzieży danych i pomagają spamerom w rozsyłaniu ich wiadomości - wyjaśnił.

Według niego, wiadomość z tego typu ostrzeżeniem najlepiej po prostu usunąć. A jeśli obawiamy się, że jest ona używana do przenoszenia wirusa, można przesłać ją do firmy zajmującej się tworzeniem programów antywirusowych. W żadnym wypadku nie należy rozsyłać jej do znajomych - podkreślił Kupczyk.

zrodlo: onet.pl

PostNapisane: 8 sty 2008, 16:59 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

To ja ostrzegam przed użytkownikiem o nicku BusMuslooks . Loguje się na forach mając w podpisie link do "niby swojej strony" a tak naprawdę to link z mnóstwem wirusów.
Jestem moderatorem na innym forum i niejako z obowiązku sprawdzam.No i sprawdziłam :mad:
Dlatego ostrzegam chociaż tej "nowinki" nie wynalazłam w sieci.

PostNapisane: 13 sty 2010, 03:06 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Przemyslaw
Małgośka napisał(a):
To ja ostrzegam przed użytkownikiem o nicku BusMuslooks . Loguje się na forach mając w podpisie link do "niby swojej strony" a tak naprawdę to link z mnóstwem wirusów.
Jestem moderatorem na innym forum i niejako z obowiązku sprawdzam.No i sprawdziłam
Dlatego ostrzegam chociaż tej "nowinki" nie wynalazłam w sieci.

Dobrym rozwiązaniem jest program antywirusowy:
AVG Anti-Virus najprostsza edycja programu tak swoją drogą, ale pozwala chronić komputer sprawdzając linki zanim sie jeszcze w nie wejdzie czy są dla nas potencjalnym zagrożeniem linki stron w które chcemy wejść czy nie. Żaden inny antywirus te opcji nie ma, byłem miło zaskoczony ochroną antywirusową. śmiało można zerknąć do naszego e-sklepu, jest na naszej witrynie.
A jeśli chodzi o spam, można użyć programu zintegrowanego z antywirusem tylko inna wersja go posiada AVG Internet Security lub poprostu zamontować sobie Spamihilator :)

Ostatnio edytowano 14 sty 2010, 00:32 przez Marcin87, łącznie edytowano 1 raz
Scaliłem posty

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]