Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 paź 2009, 21:49 
Pisarz
Pisarz

Imię: Ewa
DZASTI,

Syn ma 9 lat.

PostNapisane: 21 paź 2009, 22:08 
Moderator
Moderator

Imię: DZASTI
toperz_ napisał(a):

DZASTI MAM TYLKO JEDNĄ PROŚBĘ - ZMIEŃ KOLOR NAPISU BO MI SIĘ ŹLE Z POLSKIM KOJARZY

PLEASEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

Właśnie o to chodzi ;P

PostNapisane: 21 paź 2009, 23:04 
Dyskutant
Dyskutant

Widzisz ale tym samym wykorzystujesz swoje stanowisko :)

[ Dodano: Sro Paź 21, 2009 23:08 ]
Łamiesz C5a regulaminu

PostNapisane: 3 lis 2009, 17:27 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Co do wypowiedzi Ewy - nie zgodzę się z tym, że dziecko bardzo mocno cierpi poprzez sam fakt, że ma rodzica czy rodziców ON. Owszem może to być problem, podobnie jest w przypadku, gdy dziecko jest innego wyznania - przykład. Na szczęście jeśli trafi w szkole na odpowiedniego nauczyciela - szczególnie w tych małych klasach problem można bardzo szybko rozwiązać.

Mi zdarzyło się w gimnazjum (podstawówka była sielanką), że miałam w klasie kilku typów z pod ciemnej gwiazdy i starali się zatruć mi życie. W sumie to nie starałam się tego rozwiązywać, bo bardzo wcześnie się okazało, że pani nauczycielka też tak naprawdę nic zrozumieć nie umie. Zdecydowałam się po prostu na szkołe, gdzie nie będzie ludzi z tak zwanego marginesu społecznego czy tak zwanych głupio - mądrych i po prostu opuściłam moje miasto z czego jestem bardzo zadowolona. Większości tych osób, które wypowiadały sie na mój temat negatywnie szczęki opadły i do teraz mi się z całej sytuacji śmiać chce.

Wracając do tematu. Wydaje mi się jednak, że Ewa poruszyła dość ważną kwestię - co do opieki nad dzieckiem i pomocy ze strony dziecka. Nie wiem czy oglądaliście kiedyś na discovery travel and living program o karłach. Mnie krew zalewa jak na to patrze czasem. Szczególnie ojciec tych dzieci wielokrotnie jest sflustrowany, wręcz wyżywa się na tych dzieciaczkach, poza tym notorycznie je wykorzystuje - jakby one były tylko po to by mu pomagać. Wiadomo, że każdy z nas myśląc o dziecku, planując widzi to kolorowo, ale napewno warto wziąć takie zachowania pod uwagę, przeanalizować, jak się w tej czy innej sytuacji zachowamy.

Jeśli chodzi o taką opiękę w praktyce. Często mam w domu dziewczynkę - teraz 4 latka. Przyjeżadza do babci i zwykle ląduje u nas. Nie mam problemu z opieką nad nią. Bawimy się, posiłki, bywało, że trzeba było wykąpać, przewinąć - wszystko spoko. Dodam, że mała jest nad wyraz grzeczniutka i rezolutna, tzn. nie jest to dziecko spokojne, kiedy szalejemy to szaleje, ale jak się coś powie, że nie wolno to to respektuje. Mimo to nigdy sama bym się nie odważyła z nią wyjść na spacer. Zawsze wychodzimy jeszcze z moją siostrą. Dziecko może być najgrzeczniejsze, ale gdy zobaczy po drugiej stronie ulicy kotka, pieska, ciocie, babcie może mu coś odbić i się zerwie do biegu. Jestem w pełni świadoma, że mam mniejszą możliwość skoczyć, złapać i jednak w tej kwesti bym się trzymała tego co Ewa napisała. NIe chodzi tu nawet o sąd czy o odebranie dziecka, ale o świadomość życia z ciężarem, że coś się stało dziecku, bo może gdzieś zabrakło mojej odpowiedzialności.

Sama kiedyś przeszłam koszmarną sytuację, koncert plenerowy siedzę sobie na krzesełku przed barierkami i przybiegł synek znajomej. Wpakował mi się na kolana i tak siedział. Nie wiem keidy ochrona rozsunęła barierki i puściła tych wszystkich ludzi. Gdyby nie znajomy który chwycił i mnie i dzieciaczka i szybko odbiegł nie wiem co by z nas zostało - krzeselko było w częściach. Nie było w tym bezposrednio mojej winy, ale nietsety prawda jest tak, że gdybym była zdrowa chwyciła bym małego i wiała, a tak byłam tylko zdezorientowana, bo sama uciekać i go zostawić nie wchodziło w grę. To był ułamek sekundy i niestety przez ten ułamek nie byłabym wstanie za rączkę go najszybszym krokiem doprowadzić do bezpiecznego miejsca, a wziąć na ręcę i biec nie mogę.

[ Dodano: Wto Lis 03, 2009 16:29 ]
Mimo to nie uważam, że nie mogę mieć dziecka, ale napewno wymaga to dużej rozwagi i odpowiedzialności. Dużo większej, niż u zdrowego człowieka. Częściej trzeba rozważać wiele wydawałoby się nieistotnych kwestii.

A ja problemów nie mam bo
Cierpienie nie jest w cenie
Jedyne co polecam to
Ponowne narodzenie

PostNapisane: 19 sty 2010, 12:36 
Moderator
Moderator

Imię: Katarzyna
toperz_, kruszynka nie przesadzacie czasem z tego co widzę ewa161op034
napisała : jeśli ON jest aktywna, mobilna i radzi sobie w życiu, to dlaczego nie miałaby adoptować dziecka. Natomiast jeśli jest odwrotnie, względnie osoba jest niepełnosprawna umysłowo- to nie powinno się jej powierzać dziecka i tu ma racje bo nie da się przewidzieć czy zajmie się dobrze dzieckiem czy nie zrobi mu krzywdy. A dziecko to nie zabawka nie da się ciągle dawać go komuś na próbę..., a nuż się sprawdzi.
Często nie zgadzam się z ewa161op034 ale czytam jej posty uważnie. Może spróbujecie nie zauważyłam by napisała: iż dziecku będzie lepiej w placówce niż w kochającej rodzinie jak twierdzi toperz_ ale z właściwymi rodzicami ma szansę.
Odpowiedzcie sobie na pytanie czy jak byście byli upośledzeni dali byście dziecku to co mu potrzeba????????? Ja myślę, że nie bo są rzeczy o których byście nie mieli pojęcia ze względu na swoją chorobę - upośledzenie. A nie dla tego, że zrobili byście to specjalnie!

PostNapisane: 20 sty 2010, 11:06 
Pisarz
Pisarz

Imię: Greg
"A to że Twoje dziecko wstydzi się Ciebie i nie ma ochoty trzymać Cię za rękę przy kolegach to świadczy o Tobie i Twoim niekompetentnym wyjaśnieniu dziecku pewnych spraw."

Pogadamy jak urodzisz jakieś dziecko. Bez sensu, cokolwiek powiesz dzieciakowi jeżeli grupa uprze się, zrobi z Twojej ułomności sensację i zacznie wywierać na nie presję, zrobi wszystko żeby jej uniknąć i nie będzie to znaczyło, że coś zostało źle wytłumaczone, że Ciebie nie kocha, albo że się Ciebie wstydzi.

Udowadniasz mi, że kobiety w tępocie emocjonalnej mogą spokojnie dorównywać mężczyznom.

PostNapisane: 21 sty 2010, 02:09 
Moderator
Moderator

Greg_Zorba napisał(a):
Udowadniasz mi, że kobiety w tępocie emocjonalnej mogą spokojnie dorównywać mężczyznom.

Ważne, że Ty błyszczysz wszem i wobec swoją inteligencją emocjonalną.

PostNapisane: 22 sty 2010, 14:22 
Pisarz
Pisarz

Powiem Ci wprost wielkie GUANO wytłumaczysz dziecku, które chce nie chce być szykanowane, ono nie chce być szykanowane, a nie nie kocha matki, albo że ta źle mu coś wytłumaczyła, ale nie warto o tym rozmawiać z kobietą, która może dopiero kiedyś urodzi, wychowa, wytłumaczy, albo nie urodzi, nie wychowa, nie wytłumaczy, to jakby z daltonistą mówić o kolorach. Mądrzyć się łatwo, pojedź do syna Ewy, wytłumacz mu lepiej niż ona, albo tym dzieciakom z którymi debilni rodzice nie rozmawiali nigdy o tym, że istnieją osoby niepełnosprawne wytłumacz, że masz takie same uczucia jak i one, bez użycia pałki :)

"Tak, czerwony to kolor trawy" :-)

PostNapisane: 22 sty 2010, 15:04 
Junior Admin
Junior Admin

Imię: Agnieszka
Greg_Zorba napisał(a):
nie warto o tym rozmawiać z kobietą, która może dopiero kiedyś urodzi, wychowa, wytłumaczy, albo nie urodzi, nie wychowa, nie wytłumaczy, to jakby z daltonistą mówić o kolorach.

Nie trzeba być świnią, żeby studiować weterynarię.

PostNapisane: 22 sty 2010, 15:25 
Pisarz
Pisarz

Niby nie, ale świni nieco łatwiej.
:-)
Ponad to o wychowywaniu dzieci "na sucho" filozofować się nie godzi moim zdaniem. To nie są książki jakieś poradnikowe, ani serial "Super niania" czy podobne tylko twarda rzeczywistość.

PostNapisane: 22 sty 2010, 15:29 
Junior Admin
Junior Admin

Jakoś nigdzie dotąd nie wspominałeś, że masz własne dzieci, więc domyślam się, że Twoje gadanie to też nic innego jak "filozofowanie "na sucho" ".

PostNapisane: 22 sty 2010, 15:38 
Pisarz
Pisarz

Nie trzeba mieć "własnych" żeby wychowywać, ale dobrze niech Ci będzie, widać coś Ciebie ruszyło skoro tak jakoś reagujesz, nie wiem jak to określić.

Tak czy inaczej WRACAJĄC do postu Ewy, ja to rozumiem wiele razy widziałem i dzieciaki wcale nie są ani głupie, ani nieczułe, zwyczajnie chcą żyć w spokoju.

PostNapisane: 22 sty 2010, 15:44 
Junior Admin
Junior Admin

A ja myślę, że chłopak jest w takim wieku, że wstydziłby się chodzić z Mamą za rękę nawet jakby ta była Miss World. I niepełnosprawność Mamy nie ma tu nic do rzeczy.
Ale ja się nie znam. Nie mam swoich dzieci (tylko siostrzeńca w podobnym wieku do syna Ewy, dwie siostrzenice, chrześniaków, chrześniaczki i jeszcze kilkanaście innych dzieci swoich kuzynów i kuzynek z którymi mam bliski kontakt).

PostNapisane: 22 sty 2010, 16:50 
Pisarz
Pisarz

Różnie może być, raczej nie myślę żeby wstydził się trzymać matki za rękę jak to dzieci w jego wieku, bo na ogół dzieciaki osób z niepełnosprawnością są nieco dojrzalsze od reszty, na przykład dlatego, że wiele rzeczy MUSZĄ same zrobić.

Może być związane z niepełnosprawnością, ale nie musi, raczej jest bo to mała wieś. Tak myślę.

PostNapisane: 22 sty 2010, 17:32 
Junior Admin
Junior Admin

Ja jednak uważam, że dziecko to tylko dziecko. W dodatku chłopiec. Gdyby to była dziewczynka to pewnie jeszcze bardzo długo trzymałaby Mamę za rękę, przytulała się nawet przy obcych, siadała na kolana. Chłopiec też jeszcze może. Ale nie teraz. Jak dorośnie. Jak nie będzie wstydził się swoich uczuć, tego, że kocha swoją Mamę. Często tak właśnie bywa. Moja najmłodsza siostra do dzisiejszego dnia siada Mamie czy Tacie na kolana. Ja już od bardzo dawna nie umiem. Dla jasności powiem, że żadne z moich rodziców nie jest niepełnosprawne. Nie każdy umie publicznie okazywać uczucia. Ja nie umiem. Myślę, że chłopczyk w tym wieku to nie tyle, że nie umie co wstydzi się tego. Gdyby zobaczył swojego kolegę, rówieśnika, który idzie z Mamą za rekę to natychmiast złapałby swoją Mamę za rękę. Ale nie widzi, żeby inni koledzy w jego wieku chodzili trzymając się Mamy. Więc i On nie chce. Wstydzi się. Nie rozumie jeszcze, że to nie o Niego chodzi. Nie o to, że jest mały, dziecinny, niesamodzielny i potrzebuje "Mamusiowej" ręki. Nie rozumie, że chodzi o to, że to On jest potrzebny Mamie (dla utrzymania równowagi np.). Dorośnie i zrozumie. Jestem tego pewna. Chociażby dlatego, że
Greg_Zorba napisał(a):
na ogół dzieciaki osób z niepełnosprawnością są nieco dojrzalsze od reszty

To jest moje zdanie, ale mogę się mylić, bo w końcu nie mam swoich dzieci.

PostNapisane: 26 wrz 2010, 07:20 
Pisarz
Pisarz

Moim zdaniem, możliwości adopcji dziecka nie powinny mieć jedynie te osoby, co do których jest uzasadnione przekonanie, że nie dadzą sobie rady z wychowaniem.

PostNapisane: 4 paź 2010, 10:12 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Joasia
Jestem matką, więc z całą odpowiedzialnością mogę napisać, że dla 9-letniego chłopca chodzenie z mamą za rękę to jest po prostu obciach. Chłopiec jest w wieku tzw. pierwszego buntu, chce być jak najbardziej samodzielny i dla jego dobra trzeba mu na to pozwolić, niech popełnia błędy i uczy się na nich. Niepełnosprawność mamy nie ma tu nic do rzeczy!
Dzieci nie rozumieją czym jest niepełnosprawność i jakie związane są z nią problemy. Aby dziecko osoby niepełnosprawnej dobrze czuło się w grupie rówieśniczej należy zadbać o to by dzieci zrozumiały problem. Ja rozwiązałam to tak: w porozumieniu z wychowawczynią najpierw została przeprowadzona pogadanka na temat różnego rodzaju niepełnosprawności przez zaproszona panią z Dziennego Domu Pomocy Społecznej. Następnie zorganizowana została całodniowa wycieczka do tego ośrodka. Wizyta nie była zorganizowana na zasadzie zwiedzania, tylko na zasadzie wspólnych zajęć plastycznych dzieci z osobami niepełnosprawnymi. Wbrew pozorom dzieci świetnie bawiły się, były bardzo pomocne i przede wszystkim zrozumiały czym jest niepełnosprawność.

Dać dużo ciepła umie i każdy ból zrozumie.
A gdy przestaje dla nas bić tak trudno dalej
żyć...
Kocham Cię Mamo!!!!!!!!!!!!!!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]