Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 sie 2009, 20:24 
Dobry duch
Dobry duch

Witam ponownie.
Słyszałem, ze PFRON ma jakiś program na dostosowanie mieszkania dla potrzeb osób niepełnosprawnych. Jak sie z tego korzysta? Chcemy zrobić remont łazienki, usunąc wanne, wstawić prysznic, jakieś orurowanie do pomocy przy poruszaniu. W jaki sposób trzeba złozyć papiery do PFRONu czy to ma byc plan na zasadzie biznes planu czy co? Czy oni to rozliczają na podstawie faktur vat? Czy specjaliści, którzy przeprowadzaja remont mieszkania też sa przez nich wskazywani, czy może to być kazdy kto wystawia rachunki. Czy oddaja całą kwotę, czy trzeba mieć jakies własne srodki. Podanie o dofinansowanie nalezy złożyć przed remontem, czy moze mogę remont zrobić juz, a im przedstawic dopiero po skończonej pracy(chodzi mi o czas, poruszac sie trzeba juz a nie czekac na moze jakies komisje) Czy ktos moze mi w tym pomóc?
Pozdrawiam.

PostNapisane: 9 wrz 2009, 19:59 
Moderator
Moderator

Imię: Katarzyna
witaj na łazienkę jest dotacja 6.000 z czego 30% musisz mieć wkładu własnego wiosek składasz w grudniu

PostNapisane: 8 paź 2009, 09:21 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Tomek
Z tym remontem to nie jest tak prosto i różowo,właśnie jestem na etapie kończenia formalności.
Wniosek składa się w MOPSie lub PCPR i po zatwierdzeniu przechodzi się do etapu drugiego.
Trzeba wykonać kosztorys prac co kosztuje ok 150 zl plus plan łazienki przed remontem i plan jak będzie po remoncie w miedzy czasie szukamy wykonawcy.
Po zatwierdzeniu kosztorysu podajemy wykonawce i termin rozpoczęcia prac i zakończenia oraz podpisujemy umowę z MOPSem lub PCPRem.
Wykonawca musi mieć zarejestrowana firmę i podpisujemy z nim umowę na prace.
Po zakończeniu remontu przyjeżdża komisja na odbiór i sprawdza skrupulatnie czy wszystko wykonano zgodnie z kosztorysem i planem.
Jeżeli wszystko jest ok to dopiero przelewają pieniądze na firmę wykonującą remont lub na nasze konto (w tym roku było tylko 4000zl).
Należy pamiętać żeby kosztorys był na wyższą kwotę niż dofinansowanie bo od każdej pozycji w kosztorysie zwracają 80% , czyli jeżeli w kosztorysie kran jest za np 100zl to dofinansowanie na niego będzie 80 zl itd.
Najlepiej wziąć firmę która już robiła takie prace przez MOPS bo wtedy nie ma problemu z rachunkami i zakupami.
W sumie to trzeba się trochę nachodzić i papierków pozałatwiać.

PS.
Po złożeniu wniosku odwiedza nas jeszcze komisja i ocenia czy faktycznie potrzebne są jakieś remonty.

Obrazek

Ostatnio edytowano 8 paź 2009, 09:24 przez fabek111, łącznie edytowano 1 raz

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]