Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 720 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 36  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 lis 2010, 01:34 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
Polecam film Dzieciobójczynie, czyli dokument o kobietach, które zdecydowały się na aborcję.
Opis filmu: Rosja, klinika aborcyjna w Petersburgu, gdzie przerywa się nawet siedmiomiesięczne ciąże. Autorzy filmu towarzyszą trzem nastoletnim Rosjankom, które zamierzają poddać się aborcji. Szesnastoletnia Sasza chce pozbyć się dziecka. Dziewczyna uprawiała seks z ponad 20 partnerami i nie wie, który z nich może być jego ojcem. Jej rówieśniczka - Walentyna nie zdawała sobie sprawy, że jest w ciąży, póki nie zwróciła na nią uwagi jej matka. O rok starsza od nich Nastia została zgwałcona. Ta młoda kobieta nie chce, by o czymkolwiek dowiedzieli się jej rodzice. Wstrząsający dokument o poważnych problemach rosyjskiej młodzieży, o braku edukacji seksualnej i o kraju, w którym wywoływanie sztucznych poronień jest popularniejsze od antykoncepcji.
Właściwie nic nie trzeba dodawać do tego opisu.

PostNapisane: 20 lis 2010, 13:12 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

POLMO napisał(a):
Moim zdaniem,aborcja powinna byc dozwolona

i wyobraź sobie, że dwunasto i trzynastolatki uprawiają seks na prawo i lewo, a później idą do gabinetu lekarza i chcą usunąć "to coś" co im urosło... nie, nie, nie...
Aborcja, moim zdaniem, powinna być zalegalizowana ale dozwolona w tylko tych sytuacjach jak: gwałt, kazirodztwo, gdy ciąża zagraża życiu matki lub dziecka, gdy dziecko ma poważne wady genetyczne czy choroby, które zostały wykryte podczas ciąży, są nieuleczalne i będą prowadziły do powolnej śmierci.

PostNapisane: 20 lis 2010, 14:58 
Pisarz
Pisarz

Imię: Greg
Cytuj:
i wyobraź sobie, że dwunasto i trzynastolatki uprawiają seks na prawo i lewo, a później idą do gabinetu lekarza i chcą usunąć "to coś" co im urosło.

Ich sprawa, a nie Twoja.

Nie wiem jak Ty, ale ja mojej siostrzenicy (12 lat) powiedziałem właśnie wczoraj za pozwoleniem siostry ze szczegółami skąd się dzieci biorą i jak trzeba uprawiać seks, żeby nie było dziecka.

Niech wie, kiedy to zrobi pierwszy raz to już jej sprawa.

PostNapisane: 20 lis 2010, 15:13 
Moderator
Moderator

Imię: DZASTI
Gdyby było porządne uświadamianie w szkołach, a nie prowadzone pogadanki przez księży czy siostry czy innych takich co Ci wmawiają, że najlepszą metodą antykoncepcji jest kalendarzyk (który z antykoncepcją ma tyle wspólnego co łyk wody przed) to by tak tej aborcji nie trzeba było.

PostNapisane: 20 lis 2010, 20:18 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Greg i uważam, że bardzo dobrze zrobiłeś. Zrobiłabym tak samo. Powinno się uświadamiać, mówić o konsekwencjach, o tym jak można się zabezpieczyć przed niechcianą ciążą. Ale aborcja nie może być rodzajem zabezpieczania się przed niechcianą ciążą...

PostNapisane: 21 lis 2010, 07:09 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: MOM
ciekawy temat i ja sie wypowiem...

aborcja to bardzo kontrowersyjny temat..z jednej strony jestem przeciw z drugiej zaś za...dlaczego?

uważam że nie każda przyszla mama powinna miec prawo bycia mama...znam wiele kobiet ktore rodza tylko po to by dostawac zasiłek, dzieci chodza brudne, glodne a one chlaja i chlaja...takiej kobiecie powinno sie podwiazywac jajniki po 3 dziecku jak juz widac taka patologie...a dzieci zabierac

aborcja dla kogo? dla kobiet zgwalconych, ktore pewnie w przyszlosci beda okaleczone psychicznie takim dzieckiem jak rowniez i dzieci...dla kobiet, ktore wiedza ze ich dziecko nie bedzie w stanie funkcjonowac samo a one nie dadza sobie z nim rady ( przykre, ale takie jest moje zdanie), dla tych kobiet ktorych zycie przez ciaze jest zagrozone...

aborcje typu,..wpadlam, stalo sie i nie chce tego dziecka powinno sie wedlug mnei karac...ktos kto uprawia sex powinien wiazac sie z tym ze wpasc mozna...nawet z tak zwana gumka czy uzywajac tabletek...mamy poniezej 17 roku zycia tez moim zdaniem powinno sie karac...

swiat jest obrzydliwy...

PostNapisane: 21 lis 2010, 11:05 
Pisarz
Pisarz

MOM napisał(a):
swiat jest obrzydliwy...

i brutalny, podły, a ludzie wredni...- i nic na to nie poradzimy (...)

PostNapisane: 21 lis 2010, 11:44 
Moderator
Moderator

MOM napisał(a):
aborcja dla kogo? dla kobiet zgwalconych, ktore pewnie w przyszlosci beda okaleczone psychicznie takim dzieckiem

Dokładnie. Już tu kiedyś z kimś o tym pisałam,bo było hasło, żeby dziecko oddać do adopcji. Tylko, że zanim się urodzi ta kobieta z tym żyje. Nienawidzi siebie, ma często myśli samobójcze itd, a jeszcze nosić w sobie "coś" (tak dla niej to coś to nie dziecko) wynik czegoś co jej zmarnowało życie.

PostNapisane: 21 lis 2010, 13:00 
Dobry duch
Dobry duch

ale niestety w naszym kraju wiekszosc glosow maja takie osoby jak Rydzyk itp;]
wiec nawet ofiara gwaltu jak chce usunac ciaze to albo zrobi to nielegalnie albo bedzie sie procesowac a zanim dopnie swego to urodzi...

PostNapisane: 21 lis 2010, 19:51 
Pisarz
Pisarz

Imię: Greg
Karać, karać, karać. ;-) LOL.

PostNapisane: 21 lis 2010, 20:20 
Moderator
Moderator

MOM napisał(a):
ale niestety w naszym kraju wiekszosc glosow maja takie osoby jak Rydzyk itp;]
wiec nawet ofiara gwaltu jak chce usunac ciaze to albo zrobi to nielegalnie albo bedzie sie procesowac a zanim dopnie swego to urodzi...

No niestety. I też ofiara gwałtu nie ma siły na procesy itd. Psycha siada.

PostNapisane: 23 lis 2010, 04:00 
Dobry duch
Dobry duch

co do takich mamus w wieku lat 14,15 ja bym ukarala je i rodzicow...
w dupach sie przewraca...

jestem w 9 miesiacu ciazy i co chwila bedac na badaniach widze takie mamusie z corosiami-mamusiami...
wrzeszcza na siebie, dziewczyny maja moze z 16 lat max..
tylko wspolczuc temu w brzuszku...

PostNapisane: 8 lut 2012, 13:06 
Moderator
Moderator

Gość Radia ZET: Maria Czubaszek (rozmowa o aborcji z Moniką Olejnik)

Tu można posłuchać - jak i poczytać całą rozmowę : http://wiadomosci.radiozet.pl/Programy/ ... -Czubaszek

PostNapisane: 9 lut 2012, 00:54 
Pisarz
Pisarz

Jestem przeciwna aborcji. Każdej. ( wyjątek: ciąża pozamaciczna)
Każde dziecko poczęte ma prawo do narodzin, do życia. I nikt nie ma prawa mu tego prawa odebrać.

PostNapisane: 9 lut 2012, 11:04 
Pisarz
Pisarz

Imię: Kasia
Tak każde dziecko ma prawo do życia ale do normalnego życia a nie klepania biedy albo błąkania się po domach dziecka. Latwo komuś mówić kto ma dom co jeść i nie rzebra po ulicach.

---- Dodano 9 lutego 2012, 10:14 ----

Nadal nie rozumiem dlaczego państwo decyduje wrazie w padki czy mamy rodzić czy nie niby żyjemy w wolnym kraju ale ten wolny kraj to tylko teorja a w praktyce jest co innego.

PostNapisane: 9 lut 2012, 13:34 
Pisarz
Pisarz

Imię: Bogdan
Aborcja moim zdaniem tylko w dwóch przypadkach:
1) kobieta zgwałcona, która nie chce takiego dziecka urodzić.
2) zagrożenie życia lub zdrowia matki, ze względów zdrowotnych.

PostNapisane: 9 lut 2012, 13:45 
Pisarz
Pisarz

Imię: Kasia
bodzio2
Jasne Bodzio a co z tymi kobietami co nie mają dziecią co dać jeść i dzieci przymierają głodem bo kto rodzi zazwyczaj dużo dzieci tylko Ci biedni.

PostNapisane: 9 lut 2012, 14:22 
Pisarz
Pisarz

Imię: Adrianna
Ula71 napisał(a):
Jestem przeciwna aborcji. Każdej. ( wyjątek: ciąża pozamaciczna)
Każde dziecko poczęte ma prawo do narodzin, do życia. I nikt nie ma prawa mu tego prawa odebrać.

Szkoda ,że z równie wielką gorliwością nie chcesz chronić życia i zdrowia matek, piszesz o ciążach pozamacicznych, ale przecież dwa razy jest więcej ciąż prawidłowych które również zagrażają życiu i zdrowiu matki , rozumiem ,że takie kobiety według Ciebie powinny urodzić , pomimo tego iż same mogą umrzeć lub ich zdrowie może ulec drastycznemu pogorszeniu,jakie to wzniosłe ,szlachetne i bardzo głupie. owszem jeśli kobieta podejmie taką decyzję to jej sprawa ,a jeśli zdecyduje się na przerwanie ciąży to w takim przypadku nic nikomu do tego , tak samo sytuacja ma się gdy ciąża pochodzi z gwałtu,lub tez płód jest uszkodzony i w następstwie tego urodzi się chore dziecko, w takich przepadkach jestem za aborcją :!: :!:

PostNapisane: 9 lut 2012, 14:28 
Moderator
Moderator

Już to gdzieś pisałam (może nawet tutaj)
I mam dokładnie takie samo zdanie jak Dr House.

PostNapisane: 9 lut 2012, 14:44 
Pisarz
Pisarz

Imię: Bogdan
haciasta napisał(a):
bodzio2
Jasne Bodzio a co z tymi kobietami co nie mają dziecią co dać jeść i dzieci przymierają głodem bo kto rodzi zazwyczaj dużo dzieci tylko Ci biedni.

Tak masz rację dlatego są powołane do tego służby w naszym "kraju" aby pomagać takim ludziom, niestety jak widać nie funkcjonują one dobrze, ponieważ niema środków finansowych, albo są ograniczone w dużym stopniu. Jest to temat rzeka polityka prorodzinna jeśli wogóle można o takiej nazwie mówić nie działa!.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 720 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 36  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]