Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 533 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 sie 2010, 20:12 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Lokalizacja: ...Gdy patrzę w twe oczy, zmęczone jak moje To kocham to miasto, zmęczone jak ja ...
Imię: Chmurka
Temat kontrowersyjny, drażliwy i może skłócić właściwie każdego. Wystarczy jedno słowo – aborcja, i od razu atmosfera robi się napięta.Dyskutując o aborcji bardzo często zapomina się o prawach kobiet. Kobieta przestaje istnieć, istnieje tylko to, co jest w jej brzuchu. Nawet jej brzuch staje się nagle własnością narodu. Ona nie może zadecydować, czy chce mieć dziecko czy nie. W jej imieniu wypowie się Kościół, rząd i demonstranci broniący „życia nienarodzonego”. Dziwne, że nie bronią tak gorliwie życia już narodzonego. O ile więcej dobrego wniosłyby akcje mające na celu zaostrzenie kar dla pedofilów, pomoc dzieciom głodującym, dzieciom z Domów Dziecka, ofiarom przemocy w rodzinie. Wtedy byłaby to rzeczywista pomoc i obrona życia.
Dla mnie kluczowe jest danie wyboru kobiecie. Każda ma własne sumienie. Jeśli jedna uważa, że może usunąć ciążę i z tym spokojnie żyć, to czemu tego zabronić. Inna natomiast może uznać, że nie spojrzałaby w lustro gdyby to zrobiła. Nie można potępiać żadnej z tych kobiet. Ławo jest decydować za kogoś. Konsekwencje tej decyzji, jakiekolwiek by one nie były, ponosi tylko ta kobieta, a nie ci wszyscy ludzie wyrażający z boku swoje poglądy.

PostNapisane: 19 sie 2010, 16:54 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Iza
Kaskaderum napisał(a):
Jeżeli kobieta została zgwałcona to powinna dziecko urodzić

...moja macica, moje ciało, mój wybór, moje sumienie.
Tylko i wyłącznie od kobiety, winno zależeć czy wyda na świat "owoc" gwałtu - zbrodni, która okalecza ciało i umysł.

PostNapisane: 19 sie 2010, 17:14 
Moderator
Moderator

Imię: DZASTI
ametyst napisał(a):
Kaskaderum napisał(a):
Jeżeli kobieta została zgwałcona to powinna dziecko urodzić

Tylko i wyłącznie od kobiety, winno zależeć czy wyda na świat "owoc" gwałtu - zbrodni, która okalecza ciało i umysł.

Umysł chyba najbardziej. Ciało szybko "dojdzie do siebie" umysł nie koniecznie.

Rasistów
Ludzi znęcających się nad zwierzętami (firmy testujące i nie na zwierzętach http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=403287 )

PostNapisane: 19 sie 2010, 19:25 
Pisarz
Pisarz

Imię: Ewa
Ostrzeżenia: 1
ametyst

Popieram. To moja sprawa, co robię z moim własnym ciałem i to od mojego sumienia zależy, czy usunę ciążę, czy też nie. Ja bym nie usunęła dziecka, ale do jasnej Anielki- chcę mieć możliwość wyboru i jeśli zdecydowałabym się na taki krok chcę, aby odbyło się to w CZYSTYM gabinecie zabiegowym i pod FACHOWĄ opieką...

PostNapisane: 19 sie 2010, 20:33 
Moderator
Moderator

Imię: DZASTI
Dokładnie.
Teraz i tak to się robi i potem często są powikłania itd. I kobieta np. dojrzeje i już nie może przez takie coś mieć dzieci.

Rasistów
Ludzi znęcających się nad zwierzętami (firmy testujące i nie na zwierzętach http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=403287 )

PostNapisane: 19 sie 2010, 22:54 
Mile widziany
Mile widziany

Imię: Ewelina
DZASTI napisał(a):

dokładnie, cytując klasykę - "moje kluczyki, mój samochód, moja pochwa, mój biznes"

---- Dodano 19 sierpnia 2010, 23:56 ----

tfu, oczywiście cytuję nie DZASTI, ale ametysta (tak się to odomienia?) :)

---- Dodano 19 sierpnia 2010, 23:57 ----

... czy ametystkę? A najlepiej Izę :)

PostNapisane: 20 sie 2010, 09:15 
Pisarz
Pisarz

Obecna medycyna jest bardzo rozwinięta i eliminował bym osobniki chore,czyli, z widocznymi wadami ., żeby nie musiały by się męczyć jak my , ponieważ, uważam, że niejedno narodzone, kiedyś zapytało by się -dlaczego mnie takiego urodziłaś,że muszę się teraz męczyć.Jako ojciec wiem co to jest dziecko, ale to zdrowe, ale nie ze świadomym kalectwem.Zaoszczędźmy im cierpienia. :(

PostNapisane: 27 sie 2010, 21:55 
Pisarz
Pisarz

ziutek503 napisał(a):
Obecna medycyna jest bardzo rozwinięta i eliminował bym osobniki chore

Gdyby moi rodzice tak mysleli,nie byłoby mnie na świecie...
A ja -mimo fizycznej niepełnosprawności kocham życie i wydałam na świat dwoch zdrowych wspaniałych synów i mam już nawet śliczną wnusię.Gdyby nie było mnie ,nie byłoby i ich!
A cierpienie???
Czy osoby pełnosprawne są tego cierpienia pozbawione?
Stanowczo się z Tobą nie zgadzam,Ziutek.

PostNapisane: 28 sie 2010, 09:25 
Pisarz
Pisarz

Jeśli potencjalny rodzic jest obciążony genetycznie- nie powinno się dopuszczać do ciąży. Można adoptować- owszem, ale trzeba to przemyśleć. Czy nie skrzywdzimy dziecka? Czy nasza choroba w jakiś sposób dziecka nie ograniczy w przyszłości? Czy to, że my jesteśmy ON nie zawiąże mu życia? To kwestia naszych sumień...
Większość tych pytań można zadać również, gdy niepełnosprawność nie obciąża rodziców, bądź rodzica genetycznie, a jej skutki mogą zaważyć na przyszłości dziecka- czy dziecko będzie szczęśliwe, jak mu inni koledzy będą dokuczać, że jego mama jest " ślepa " albo " ma downa "?! Taki jeden kolega dokucza mojemu synkowi w ten sposób, a ja nic z tym nie mogę zrobić, bo matka to pijaczka i nic do niej nie dociera... Kocham mojego synka ponad życie, ale gdybym mogła się cofnąć w czasie- nie dałabym mężowi bez zabezpieczenia- i już za panny korzystałabym z antykoncepcji... Teraz cierpię i ja i moje dziecko- a ja czuję się WINNA, że dając mu życie, skazałam go na cierpienie i poniżenie...

PostNapisane: 28 sie 2010, 11:00 
Pisarz
Pisarz

Imię: Greg
Jakich to się ciekawych rzeczy można na forum dowiedzieć ;-)

Słuchaj Ewo, nie świruj, mnie też się czepiali cały okres szkoły podstawowej i to w taki sposób, że mówić mi się o tym nie chce jakoś szczególnie.
Wiem, że to pozostawiło we mnie trwały ślad, z którym niewiele da się zrobić i nie wiele też sam chcę zrobić. Żyję dziś, mam się mniej więcej dobrze.

To że Twój syn ma taką a nie inną matkę to nic, bo to w żadnym stopniu Cię nie przekreśla jako rodzica. Pewnie bywasz dla niektórych "atrakcją"
z powodu miejsca zamieszkania. Ja za to mam znajomych chorych na Heinego Medina i wychowali dwoje fajnych ludzi, zdrowych- rowniez moich znajomych, na ktorych
moge zawsze polegac. Fakt czasu nie cofnę, w rodzicach nie mialem wielkiego oparcia w tych sprawach o ktorych pisalem wyzej, ale skoro juz zyje, to staram sie
zyc jak najlepiej i najwygodniej, a co... ;-)

PostNapisane: 28 sie 2010, 11:12 
Pisarz
Pisarz

Imię: Kasia
Powiem Wam że jak miałabym urodzić takie dziecko jak ja to poddałłłabym się zabiegowi pewnie katolicy mnie za to skrytykują ale trudno

PostNapisane: 28 sie 2010, 13:13 
Pisarz
Pisarz

Greg_Zorba napisał(a):
Pewnie bywasz dla niektórych "atrakcją"
z powodu miejsca zamieszkania.

Oczywiście zrozumiałam podtekst (...) Otóż nie zależy mi na byciu " atrakcyjną " dla innych, poza moim mężem. Natomiast jeśli chodzi o miejsce zamieszkania- no cóż, jest to dziura zabita dechami, ale nawet w miastach OP wybierają ON i na odwrót. Sądzę, że Twoja wypowiedź miała mnie dotknąć- zaboleć...- ale Ci to nie wyszło. Ta część Twojej wypowiedzi zwyczajnie mnie rozbawiła...

PostNapisane: 28 sie 2010, 15:14 
Pisarz
Pisarz

Najpierw przeczytaj ze zrozumieniem, otóż moim zdaniem w małych wioskach tak bywa, że będąc niepełnosprawnym jest
się dla wielu "Atrakcją" w sensie, że ludzie wytykają palcami i nie potrafią obok takich osób przejść obojętnie.

Bycie "atrakcją" to nie bycie atrakcyjną, dla męża na przykład :-)
Zbyt wiele bierzesz do siebie moim zdaniem.

PostNapisane: 28 sie 2010, 18:27 
Pisarz
Pisarz

Greg_Zorba
ha, ha, ha! No tak, masz rację. Wyraz " atrakcja " zbyt pospiesznie odczytałam jako "atrakcyjna "- zwracam honor... Trzeba umieć przyznać się do błędu. Głupio mi- wybacz proszę (...)

PostNapisane: 28 sie 2010, 19:16 
Pisarz
Pisarz

Ty masz dziwne jazdy czasem, pokazujesz nam zdjecia i przeciez wygladasz dobrze, wiec nie wiem skad to sie bierze...
Ja na szczęście mieszkam w mieście, nie było łatwo, bo to małe miasto, ale zawsze lżej niz na wsi...

PostNapisane: 28 sie 2010, 20:09 
Pisarz
Pisarz

Greg_Zorba napisał(a):
Ty masz dziwne jazdy czasem

Tak, masz rację...- to cała ja i moje jazdunie. Ale ja już tak mam. :-D Nowa fotka to jednak tylko przypadek- stara mi się znudziła.

PostNapisane: 25 wrz 2010, 10:07 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Angelika
ostatnio dozo mam rożnych kontrowersyjnych tematów w głowie nad którymi się zastanawiam Jednym z nich jest aborcja
Osobiście uważam ten czyn za nie moralny ponieważ jeśli już dziecko zostało poczęte to nie ma nikt prawa go zabijać bo zawsze jeśli uzna się ze się go nie chce to można go oddać do adopcji a tam na pewno znajdzie się rodzina która takie dziecko pokocha
a jakie jest wasze zdanie na ten temat

Ostatnio edytowano 25 wrz 2010, 12:32 przez Niepokorna, łącznie edytowano 1 raz
Wątek został polączony z istniejącym już tematem.

PostNapisane: 25 wrz 2010, 16:46 
Pisarz
Pisarz

Rusz czaszką, wyobraź sobie na przykład, że po gwałcie zboczeniec zostawił Ci "coś" w prezencie.
Co wtedy, "zawsze możesz urodzić i oddać" nie? ;-)

PostNapisane: 25 wrz 2010, 17:15 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Imię: Ewelina
Ja uważam, że nie powinno się usuwać ciąży. Ta malutka istotka nie jest niczego świadoma, ale myślę, że czuje to.
W sytuacjach takich jak gwałt, choroba dziecka lub zagrożenie życia matki czy płodu powinna być dozwolona.. . Nie każdy przecież może pokochać dziecko, którego nie chce. Może je oddać. Jednak najgorszą rzeczą jest takie dziecko porzucić, skazać na śmierć gdzieś w lesie.. .

http://pomozewelinie.blogspot.com/

PostNapisane: 20 lis 2010, 00:17 
Pisarz
Pisarz

Imię: R
Moim zdaniem,aborcja powinna byc dozwolona,a ksieza,politycy oraz
''obroncy moralnosci'', nie powinni sie wtracac. Ani decydowac za kobiety,czy maja urodzic, czy nie. :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 533 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1